Той успя да вдигне тима на крака. Дни преди началото на първенството той се съгласи да даде интервю пред "7 дни спорт". Гонзо говори за селекцията на Левски, изваждането на Ботев от "А" група и целите на шампионите.
- Г-н Иванов, първенството започва. Каква е оценката ви за подготовката?
- Мисля, че си свършихме работата тази подготовка. За съжаление Ботев няма да играят в "А" група и се налага да проведем още една контрола, но всички очаквахме първия официален мач, защото подготовката беше доста дълга.
- Привлякохте четирима нови, а Стефан Станчев се върна след преотстъпване в Пирин. Как оценявате тяхното представяне в подготовката?
- Избягвам да давам персонални оценки, но като цяло съм доволен от всички в отбора, не само от новите. Всички се стараят, борят се. Всеки знае, че от него зависи дали ще е титуляр или резерва. Надявам се в официалните мачове всеки един да покаже още по-добро ниво, отколкото на подготовката. Не съм търсил някой да се изявява добре в контролите. Целта беше отборът да влиза уморен в контролите Когато започнат официалните мачове, ще проличи всеки докъде е стигнал.
- През първия сезон Левски създаваше във всеки мач много положения, но изпитваше трудности с отбелязването на голове. Може ли сега този проблем да бъде изчистен?
- Надявам се, защото, без да вкарваш голове, няма как да победиш. В много мачове точно това ни куцаше. Изпускахме много положения и с една грешка, особено в българското първенство, допуснахме загуби от отбори, които тотално сме надиграли. Но без да вкараш гол или два повече от противника, няма как да победиш.
- Смятате ли, че решението Ботев да бъде изхвърлен от "А" група е правилно, все пак те доста дълго време се мъчиха?
- Точно това е отговорът - те дълго се мъчиха. Отдавна трябваше да се вземе някакво решение. Дали това наказание е най-тежкото, има хора които да преценяват, но смятам, че трябва да има някаква сигурност у футболистите и самите отбори. Играл съм на доста места. Клубовете имат изисквания за банкови гаранции, които трябва да ги покрият за да участват в първенството и да не се стига до такива ситуации като в Ботев. Там футболистите не вземат по 5-6 месеца заплати.
- В България не са малко отборите с подобни проблеми. Според вас може ли да се стигне до изхвърляне на други тимове?
- Наистина не са малко тези отбори, особено в тази криза. Всички отбори изпитват трудности, но тук вече трябва по някакъв начин държавата да помага. Дали като помощ към клубовете с пари или с данъчни облекчения, но е трудно един човек да издържа отбор с амбиции, на който му трябват минимум 10 милиона лева. Така че държавата трябва да помогне на тези хора по някакъв начин. В един момент се получава, че те си хвърлят парите на вятъра и не получават помощ от нито една институция.
- Това, че няма да играете в първия кръг, може ли да се отрази негативно на Левски?
- Проблемът е, че тези футболисти бяха настроени да играят първи официален мач. Съдя по себе си, защото доскоро бях футболист. Първият мач се чака с нетърпение. Зарядът е много по-голям, никога не показваш това, което можеш, защото си много по-напрегнат. Затова беше добре тази предстартова треска да бъде туширана, но аз ще искам от тях в контролата със Спартак да го изиграят като такъв.
- Продадохте основни футболисти - Живко Миланов, Зе Соарес, Рабех. Могат ли според вас тези, които ще играят на тяхно място, да ги заместят както трябва?
- Нямахме право да спираме Живко Миланов. Това момче даде много на Левски. Доста години игра тук, така че нямахме моралното право да го спираме. Зе Соарес бе трансфериран, защото имахме на негово място Димитър Телкийски. В мачовете, в които играеше той, Зе Соарес беше резерва. Ние преценихме, че Телкийски ще го замести по най-добрия начин. Лично мое решение беше това Рабех повече да не бъде в отбора предвид постъпките му и компромисите, които му бяха направени. След последния път преди мача с Миньор, когато Рабех го хванаха пиян му казах, че това е последният компромис. До изгонването му Рабех нямаше проблеми с дисциплината в тренировките, но в крайна сметка той сам направи този гаф и никой не е виновен за това. Всеки, който си позволява такива своеволия, ще го постигне същото нещо.
- Привлякохте словака Петраш. Може ли да се каже, че селекцията в Левски е приключила?
- Вече селекцията наистина е приключила, защото мачовете започват и трудно можем да търсим нови футболисти. По принцип селекцията, особено в големи отбори, какъвто е Левски, винаги е отворен процес. Ако попаднем на някой добър футболист и условията ни устройват, нормално е да го привлечем. Винаги има шанс да вземем някой нов, но той трябва да е свободен агент, защото в този период играч с договор не можем да вземем.
- Георги Христов замина за Висла. Той безспорно е футболист с качества, но не успя да се наложи в Левски.
- Георги Христов наистина има качества, всички ние го виждаме. По време на мачовете обаче не можа да ги покаже. Може би от голямото напрежение в Левски Много хора си мислят, че в Левски много лесно се играе, но е точно обратното. Конкуренцията е голяма, напрежението също, изискванията към всеки един футболист от фенове и медии са много високи. Всичко се гледа под лупа. До момента, в който Христов замина, той не можа да оправдае тези очаквания. И за него е по-добре да отиде да играе някъде и ако може да се пребори, да остане. Ако не - той остава футболист на Левски. Може би напрежението тук му изигра лоша шега.
- Предстоят 14 мача. Ще успее ли Левски да постигне целите си?
- Сега да обещаваме, че ще победим в 14 мача, е смешно и ще е изхвърляне. Аз и футболистите сме на мнение, че Левски всеки един мач ще се бори и ще играе за победа. Ако можем да вземем 14 победи, ще е добре дошло. Оттук нататък всеки мач ще бъде битка за нас Първите шест месеца по една или друга причина ги проспахме, така че сега имаме поправителен, който трябва да вземем. На никой отбор няма да му е лесно срещу нас.
- Ще бъде ли катастрофа, ако Левски не влезе в тройката?
- Изключено е Левски да не влезе в тройката. Такава мисъл дори не ни минава през главите. Конкретно на въпроса - да, катастрофа ще е.
- Напоследък много се пише, че Левски привлича стари футболисти. Във футбола обаче доста хора казват, че няма млади и стари, има можещи и неможещи?
- И аз съм на същото мнение - има можещи и неможещи. Но за съжаление, трябва да обърнем внимание, че старите футболисти придават класа на първенството. Това, меко казано, е проблемно, защото футболът ни се нуждае от свежа кръв, от хора, които да вдигнат нивото. Не мога да се лиша от услугите на тези футболисти само защото някой има претенции, че те са стари. Всеки си има мнение, но мен ме интересува кой е добър футболист, кой има качества, кой как тренира, как играе. Стари и млади няма. Ако можем да намерим, и дай Боже от школата да излязат млади и талантливи футболисти и след една година Левски да има 15 човека от детско-юношеската школа, аз съм първият който е "за" това нещо. Но даром шанс няма да дам на никого. Хората, които тренират в Левски, играят в първия отбор, искам от тях да са максимално концентрирани, да играят по най-добрия начин, да се развият по-най добрия начин, без значение на колко години са. Няма да дам шанс на някой само защото е на 18 или 20 години и е от школата на Левски.