След победата с 2:1 на "Ийслендс" през първия полусезон, този път "гражданите" се наложиха с 4:2 при гостуването си на "Стамфорд Бридж" от 27-ия кръг на английската Висша лига и по този начин направиха огромна услуга на градския съперник Манчестър Юнайтед, а отделно на това се изкачиха на заветното четвърто място.
Челси от своя страна пък записа едно от най-слабите си представяния пред собствена публика в ерата Абрамович и завърши мача с двама човека по-малко, след като Белети и Балак видяха червения цвят на картона.
Всички на "Стамфорд Бридж" очакваха да видят дали Уейн Бридж ще стисне ръката на Джон Тери, след като двамата се заплетоха в нашумелия сексскандал, който доведе до отказването на Бридж от националния отбор, но бранителят на Сити предпочете да не се сдобрява с капитана на Челси и стисна ръката на детето, застанало до Тери.
Челси започна по-силно срещата и от самото начало натика гостите в собствената им половина.
Лампард и Малуда пробваха далечни удари в първите минути, които обаче прелетяха високо над вратата на Шей Гивън.
Първият точен удар дойде в 19-ата минута, когато Джо Коул размина Сабалета отляво, навлезе в наказателното поле и стреля силно с десния крак, но Гивън боксира без проблем.
Малко по-късно пък опасен удар на Анелка срещна тялото на Лампард, който предотврати сигурен гол в полза на своя тим.
Дидие Дрогба също имаше своята възможност да се разпише, но негов удар с глава от няколко метра премина над вратата.
Натискът на Челси все пак даде резултат в 42-ата минута, когато брилянтна атака на домакините достигна до Лампард, който с хубав удар по диагонала с десния крак преодоля Гивън и прати топката в долния десен ъгъл за 1:0.
Малко по-късно стражът на гостите парира хубав удар на Джо Коул и спаси Сити от сигурен втори гол.
В самия край на полувремето обаче "гражданите" стигнаха до куриозно изравняване на резултата.
Карлос Тевес се пребори със защитата на Челси, излезе очи в очи с Иларио и вместо да го разстреля, ритна земята и придаде съвсем лека сила на удара.
Въпреки това обаче португалският вратар на Челси не се намеси по най-добрия начин и топката все пак се озова в неговата мрежа – 1:1.
Сити дори имаше шанс да поведе преди почивката, но удар с глава на Лескът се оказа твърде неточен.
Второто полувреме започна кошмарно за домакините, които се впуснаха в търсене на втори гол, но вместо това получиха такъв в 52-ата минута.
Гарет Бари изведе Белами при една страхотна контраатака, уелсецът напредна в полето на Челси и с хубав удар с левия крак по диагонала преодоля неубедителния Иларио за 1:2.
Челси моментално се хвърли в неистови атаки и създаде няколко положения за гол, но изстрели на Анелка и Дрогба бяха спасени от блестящия Гивън, а далечни удари на Лампард и Балак не намериха целта.
Сити от своя страна заигра на контраатаки и при една от тях в 75-ата минута Белами се пребори с резервата Белети, навлезе в наказателното поле и бе фаулиран от бразилеца.
Реферът Майк Дийн моментално посочи бялата точка и даде директен червен картон на Белети за ужас на препълнените трибуни на "Стамфорд Бридж".
Карлос Тевес бе безпогрешен от бялата точка и даде преднина от 3:1 на "гражданите", които вече бяха пълновластни господари на терена, останали с човек повече.
Малко по-късно Шон Райт Филипс бе близо до гол, но негов силен удар по диагонала премина встрани от целта.
В 84-ата минута пък Челси стигна до отлично положение, при което Калу стреля отблизо с глава, но Гивън спаси.
Малко по-късно пък удар на Дрогба от фаул попадна в ръцете на ирландеца. Изнервен от случващото се на терена Михаел Балак получи втори жълт картон и също бе изгонен от Майк Дийн.
Останали с двама повече на терена, футболистите на Манчестър Сити стигнаха до нов гол.
При една отлична контраатака, "гражданите" излязоха четирима срещу Гивън, Райт Филипс подаде към Белами, който на празна врата вкара за 1:4.
В даденото от съдията продължение пък Челси успя да стигне до правото да изпълни дузпа, след като Бари фаулира Анелка в наказателното поле, която Лампард превърна в гол за крайното 2:4.
Въпреки тежката загуба, Челси остава лидер в класирането с актив от 61 точки, само 1 пред втория Манчестър Юнайтед.
Сити пък се изкачи на заветното четвърто място с 49 точки, 3 пред петия Тотнъм. Челси – Манчестър Сити 2:4
1:0 Лампард 41’
1:1 Тевес 45’
1:2 Белами 51’
1:3 Тевес (д) 76’
1:4 Белами 87’
2:4 Лампард (д) 90+2’