Срещата се игра на "Британия Стейдиъм" и бе от програмата на 27-ия кръг на английската Висша лига.
Домакините завършиха мача с човек по-малко, след като Шоукрос получи директен червен картон в 66-ата минута за груб фаул срещу Рамзи, вследствие на който кракът на уелсеца бе счупен.
Двубоят започна с по-добра игра на домакините, които успяха да открият резултата в 8-та минута, когато Делап изпълни тъч отдясно, Шоукрос отклони към задната греда, където Дани Пю с глава изведе своите напред.
След това попадение натискът на "грънчарите" продължи, но до нови чисти голови положения така и не се стигаше.
В 32-ата минута "точпиите" организираха и първата си по-опасна атака към вратата на домакините и в нея успяха да стигнат до изравнително попадение.
Тогава Фабрегас центрира отдясно, Бендтнер надскочи всички и глава прати кълбото в далечния ъгъл за 1:1.
До края на полувремето нов гол така и не падна и двата тима се оттеглиха на почивка при този резултат.
Втората част започна на високи обороти, но видимо преимущество за единия отбор нямаше.
В 59-ата минута Ебуе проби през центъра и отправи страхотна бомба с десния крак от границата на наказателното поле, но тя бе избита в корнер от Сьоренсен.
Така се стигна до 66-ата минута, когато ужасяващ инцидент сполетя 18-годишния нападател на "артилеристите" Аарън Рамзи.
Тогава той получи брутална интервенция от Райън Шоукрос, след която се оказа, че кракът му е счупен, а реферът Уолтън показа директен червен картон на бранителя на домакините.
След прекъсването играта започна много мудно, а темпото на двубоя падна изключително много.
В 77-ата минута Уайтхед подаде успоредно на голлинията на "топчиите", но там нямаше негов съотборник и до гол не се стигна.
В заключителните 10 минути Арсенал се активизира и опита да спечели двубоя в своя полза.
В 87-ата минута Сонг изведе Едуардо на изключително изгодна позиция, но ударът на натурализирания хърватин не намери очертанията на вратата.
В 90-ата минута натискът на "артилеристите" все пак даде резултат, след като Бендтнер стреля, топката се удари в ръката на Пю и реферът отсъди дузпа.
Наказателният удар бе изпълнен от капитана Фабрегас, който хладнокръвно прати кълбото в долния ляв ъгъл на Сьоренсен за 2:1.
До края на двубоя Арсенал имаше време за още един гол, който падна в 93-ата минута.
Тогава Росицки стреля силно от около 25 метра, Сьоренсен парира слабо, Фабрегас стигна пръв до топката, подаде за Вермален, който отблизо не сбърка, оформяйки крайното 3:1.
След тази победа тимът на Арсенал остава на 3-о място във временното класиране с актив от 58 точки, на 3 от лидера Челси.
Съставът на Стоук пък е 11-и с 35 спечелени точки.
Стоук Сити – Арсенал 1:3
1:0 Пю 8’
1:1 Бендтнер 32’
1:2 Фабрегас 90’ (д)
1:3 Вермален 90+3