Италианците се надяват да постигнат успеха на каталунците от 2009 г., когато те направиха требъл, спечелвайки трите основни отличия - в Шампионската лига, испанската Примера и Купата на Краля.
В момента грандът от Милано, който триумфира в Серия "А" последните четири сезона, показа спад във формата и е на точка от лидера Рома в Калчото, но се класира на финал за Купата на Италия и продължава успешно в най-престижния клубен турнир на Стария континент.
Критиките, че на отборa на Жозе Моуриньо липсва достатъчно издръжливост в заключителните моменти на сезона, вече започнаха. Капитанът на Интер Хавиер Санети – 36-годишният ветеран, който изигра 47 мача този сезон, отрича тези твърдения.
"В момента не се чувствам изморен. Все още има с какво да допринеса за моя отбор", каза той.
"Чувстваме се добре. В момента играем много мачове и във всеки един от тях трябва да бъдем на върха на възможностите си и не може да си почиваме на нито един фронт. Когато започнем да чувстваме умора, трябва да подходим с акъл и да я преодолеем."
Интер и Барселона вече се срещнаха два пъти този сезон в груповата фаза. Първият мач на "Джузепе Меаца" завърши 0:0, а във втория Барселона победи с 2:0 на своя "Ноу Камп".
"Знам, че ще бъде съвсем различен мач в сравнение с онзи, който играхме в Барселона", каза Моуриньо.
"Играхме добре у дома, където Барселона бе по-добър единствено в първите и последните 10 минути. През останалите 70 мачът бе равностоен. Вкъщи контролирахме добре двубоя. В Барселона в рамките на 15 до 25 минути не бяхме в мача и го загубихме в самото начало. Но утрешният (днешният) мач ще бъде тотално различен."
Във въпросните срещи Интер се опита да ограничи действията на Лионел Меси, но аржентинският магьосник показа пълният си инвентар от способности във втория мач от четвъртфиналния сблъсък срещу Арсенал, отбелязвайки четири гола.
"Аз знам, че той е един важен играч и има нужда от особено внимание", каза Моуриньо.
"Но доколкото разбирам футбола, не се играе от един човек, и поради тази причина двубоят няма да бъде между един играч и Меси, и 10 срещу останалите 10, а 11 срещу 11. Дори и да бъдем по-внимателни към Меси, защото той е специален."
Педро и Жерар Пике отбелязаха головете при победата на Барселона на "Ноу Камп", но треньорът на каталунците Пеп Гуардиола също смята, че резултатите от мачовете в групата са неуместни.
"Играем срещу голям отбор и Интер бе внушителен в Шампионската лига като спечели последните си четири мача", каза Гуардиола.
"Представихме се добре срещу Арсенал и аз бих желал да запазим същото ниво, но не мисля, че ще бъде такова, защото Интер е страхотен тим и няма да ни остави на спокойствие."
Междувременно Барселона трябваше да пътува с автобус до Милано и да измине 725 км, след като полетите бяха повлияни от ширещия се вулканичен прах над Европа, който парализира Стария континент през последните няколко дни.
"Не бих казал, че ситуацията е идеална преди такъв мач – полуфинал в Шампионската лига срещу Интер", каза Гуардиола.
"Това е нещо, което засегна много хора в Европа. Нямаше как да останем у дома, така че трябваше да вземем автобус. Направихме го възможно най-комфортно като използвахме два рейса и дадохме на играчите ни възможно най-голяма почивка."
СЪСТАВИТЕ
Интер
Франческо Толдо и Давиде Сантон не са на разположение за мача днес, но останалите в състава на Моуриньо са на линия. Португалският специалист вероятно ще заложи на атакуваща формация, но ще засили халфовата линия.
Снайдер ще играе ролята на организатор и ще свързва полузащитата с нападението, като ще бъде подпомаган от Хавиер Санети и Естебан Камбиасо от по-задни позиции.
Висящи за реванша, ако получат картон: Самуел, Майкон, Санети, Станкович
Вероятен стартов състав (4-2-3-1): Жулио Сезар; Майкон, Лусио, Самуел, Киву; Санети, Камбиасо; Пандев, Снайдер, Ето’о; Милито.
Барселона
Андрес Иниеста отпадна за първия мач в Милано заради контузия, докато Ерик Абидал все още не е напълно готов. Останалите 20 човека пътуваха за Италия.
Треньорът Пеп Гуардиола дори повика двама играчи от втория тим на клуба Барса Атлетик – вратаря Рубен Мино и защитника Андро Фонтас.
Висящи за реванша, ако получат картон: Пуйол
Вероятен стартов състав (4-3-3): Валдес; Алвеш, Пике, Пуйол, Максуел; Туре, Шави, Бускетс; Меси, Ибрахимович, Педро.
КЛЮЧОВИ ФИГУРИ
Уесли Снайдер (Интер) Холандският национален халф беше ключов играч за Интер през настоящата кампания в Шампионската лига. Снайдер бе зашеметяващ срещу Челси на осминафиналите, а също така отбеляза победния гол срещу ЦСКА Москва във втория четвъртфинален двубой между двата тима.
Бившият плеймейкър на Реал Мадрид внесе динамика и настойчивост в полузащитата на "нерадзурите" и неговата креативност, способности при свободните удари и пасовете бяха незаменими за Интер.
Защитната линия на Барселона трябва да бъде внимателна срещу бившата звезда на Аякс.
Шави (Барселона) Плеймейкърът на Барселона беше брилянтен срещу Арсенал и в двата мача от четвъртфиналите и отново ще бъде ключов играч за каталунците днес вечерта.
Лионел Меси може да е най-добрият играч в света, но с голям принос за това е Шави, който разпределя топката, контролира ритъма на мача и осигурява с пасове Меси, както и останалите нападатели на Барса.
Треньорът на Интер Жозе Моуриньо определено ще има план, който да спре Меси, но ще бъде интересно да се види дали португалецът може да измисли идея, как да спре Шави с неговите прости, но ефективни пасове.
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ - Жозе Моуриньо бе преводач на Сър Боби Робсън и Луис ван Гаал в Барселона от 1996 до 2000 г.
- Като мениджър на Челси Моуриньо надделя над Барселона с 5:4 в общия резултат през сезон 2004/2005 в първата елиминационна фаза, но на следващата година бе отстранен с 2:3 от каталунците на същия етап.
През сезон 2006/2007 съперничеството между англичаните и каталунците се възобнови, този път в груповата фаза, като Челси финишира над Барса след 1:0 у дома и 2:2 като гост.
- Хосеп Гуардиола игра в Италия между 2001 и 2003 г., като направи 24 участия за елитния Бреша и още четири за Рома.
- Самуел Ето’о прекара пет сезона в Барселона – от 2004 г. Камерунският нападател отбеляза 109 гола в 144 мача, включително 30 миналия сезон. В Шампионската лига той регистрира 18 попадения в 43 появи, реализирайки първите голове при триумфите на Барселона във финалите на 2006 и 2009 г.
- Тиаго Мота изигра 96 мача за първенство за Барселона между 2002 и 2007 г., като вкара шест гола. Той бе неизползвана резерва при победата с 2:1 над Арсенал във финала през 2006 г.
- Нападателят на Интер Диего Милито, 30-годишен, може да започне срещу 29-годишния си брат Габриел от Барселона. Аржентинските братя играха заедно в Сарагоса за два сезона – между 2005 и 2007 г.
- Рикардо Куарешма прекара сезон 2003/2004 на "Ноу Камп", изигравайки 22 мача за първенство и вкарвайки веднъж.
- По време на трите си години престой в Интер нападателят на Барселона Ибрахимович отбеляза 57 гола в 88 мача в Серия "А" и 6 в Шампионската лига при 22 появи.
- Неизползваната резерва за Барселона на "Сан Сиро" през септември Максуел също бе в Интер за три години – от 2006 до 2009 г. Бразилският краен бранител изигра 79 мача в Серия "А" и отбеляза два гола.
- Тиери Анри вкара два гола за Арсенал при победата с 5:1 над Интер в груповата фаза на сезон 2003/2004. Френският национал преди това претърпя отпадане на полуфиналите за Купата на УЕФА от Интер, но с екипа на Монако през сезон 1996/1997.
Съдия на днешния мач ще бъде Олегарио Бенкеренса (Португалия). Реваншът в Барселона е на 28 април (сряда).
По материали на "Асошиейтид Прес", Goal.com и официалния сайт на УЕФА.