Борисов подчерта, че площта на залата е по-голяма от тази на зала "Универсиада" с 25% и че съоръжението е готово девет месеца преди крайния срок.

Премиерът увери, че през месец юли следващата година целият нов спортен комплекс, разположен на 4-ти Километър в София, ще бъде готов. Договарянето на проекта, извършено от Премиера ще позволи стойността на залата да падне под 4 милиона лева.

Тренировъчната зала, която ще се използва основно за тренировки по хандбал, волейбол и баскетбол, ще бъде предоставена безвъзмезно за ползване на общините. Министър-председателят каза още, че подобни съоръжения може би ще бъдат изградени и в други градове, където няма зали за тренировки.

Първата спорна топка на баскетболния мач, с който бе открито съоръжението, хвърли кметът на София Йорданка Фандъкова. На откриването присъстваха още Министрите на отбраната и на спорта Аню Ангелов и Свилен Нейков. Водосвет за освещаване на съоръжението извърши знеполският епископ Йоан.

Водещият на откриването - актьорът Христо Мутафчиев, призова да благодарим на премиера Бойко Борисов, без чиято твърда воля и увереност спортната зала нямаше да я има, а освен това да му пожелаем "здраве, съзидателна сила и още много обекти от национално значение".

Извършен бе и народният обичай 'Викане от билото на покрива', с който се призовава за отдаването на дължимата благодарност на присътващите членове на кабинета на Бойко Борисов и към самият премиер.