"Погребалната акция" стана факт само три дни след неуспешното общо събрание на клуба на 14 януари, което се провали поради липса на кворум и бе насрочено за 31 януари.

"Ковчегът" с тленните останки на Пирин носят доскорошния председател на УС Захари Ханджийски, който е управител на "Общинска банка", клон Благоевград и вече бившия притежател на контролния пакет акции Николай Галчев. Преди няколко месеца той "подари" акциите си на "Бъдеще за Пирин", обещавайки им, че няма да иска пари за тях.

Зад Галчев са Тодор Наков, управител на месокомбината "КФМ", със силуети трети и четвърти отляво на ковчега и зад Галчев са още текстилният магнат Георги Бижев и бизнесменът Витан Витанов от фирма "БМВ-2000".

Като виновници за провала са нарочени членовете на "Бъдеще за Пирин" Константин Капчин, Кирил Ваклинов, Владимир Елезов и Ивайло Червилов. Последните, ден преди общото събрание "подариха" контролния пакет акции от 53.5 на сто на досегашния изпълнителен директор на Пирин - кюстендилецът Емил Наков. Все пак те запазиха за себе си половин процент от акциите.

В началото на миналата седмица Константин Капчин призна, че са се провалили, след като кметът Костадин Паскалев отказал да вземе контролния пакет и финансира клуба като общински. От абдикирането на Паскалев "намаза" Наков.

Останалите 46 процента от акциите се държат от групировката "Г-15", начало с бизнесмена Петър Байкушев. Същият отведе младата надежда на "орлетата" Станислав Костов в ЦСКА без пари.

Авторите на "Погребалната акция" засега са неизвестни, тя най-вероятно е дело на феновете на "Пирин-Реален".

Засегнати от сделката с акциите са и бившите орлета Георги Бачев, сега собственик на Локомотив Мездра, Ивайло Андонов и Петър Михтарски. Те искрено се надяваха "Бъдещето за Пирин" да им подарят на тях контролния пакет, който обаче се оказа в Наков. Той, както и председателя на Футболната лига Валентин Михов също имат запазено място сред гробокопачите на Пирин.

Всички стрелки на схемата обаче водят към кмета Костадин Паскалев.