32-годишният Марто не скри разочарованието си от постоянно преследващите го контузии, които без съмнение повлияха на развитието му, имайки предвид футболните му качества.

Бързоногото крило коментира и отношението си спрямо реферите в по-ранните етапи на своята кариера, като не скри, че се опитва да промени държанието си в последните няколко сезона.

"Имах твърде много проблеми със съдиите и длъжностните лица в миналото си", сподели врачанския любимец.

"Направих доста грешки в кариерата си и сега, когато съм на 32 години, знам, че някои деца ми подражават. Искам, когато те играят футбол, да не казват 'Аз искам да съм като Мартин Петров, защото той не уважава реферите', а да искат да бъдат като мен, защото съм бърз, вкарвам хубави голове или пък, защото имам добър поглед върху играта. Знам, че понякога реагирам неправилно, но всичко това е част от характера ми и аз не мога да го изкореня, по-скоро трябва да се опитам да го контролирам по-добре. Трудно е да се каже в кой момент точно промених мирогледа си, но най-вероятно това бе моментът, в който получих няколко тежки контузии и лежах обездвижен в болницата, без да мога да практикувам любимия си спорт. Тогава се замисляш дали вината е в рефера, който не отсъжда нарушение срещу теб или в бранителя, извършил фаула. Сега се опитвам просто да играя футбол и да го правя интелигентно".

Марто бе помолен да сподели и очакванията си от предстоящия полуфинален мач от турнира за ФА къп, в който неговият Болтън ще излезе за първи път на митичния стадион "Уембли" след повече от десетилетие, а съперник е коравият тим на Стоук Сити:

"Добре е да тръгнеш към толкова значим двубой с победа, тъй като успех преди даден мач носи по-голямо самочувствие на отбора. Ние загубихме последните си две срещи и е наистина важно да успеем да победим Уест Хем през уикенда, макар да ни очаква труден мач, защото те се борят за своето оцеляване в елита. Ние заслужавахме поне точка от срещата с Бирмингам, но не я взехме и сега ще се опитаме да спрем лошата серия от две поредни поражения", допълни родният национал, цитиран от Novsport.