"Вече трета година съм състезателка на Казахстан. Впечатлена съм от тази държава, която има правилна политика спрямо спорта", заяви Сесил, цитирана от пресцентъра на турнира Изида къп в Добрич.

"Дава се шанс на много талантливи деца, чийто родители нямат финансова възможност да се занимават със спорт и изкуство. Поемат им всичко – храна, нощувки, училище, тренировки, турнири. По този начин състезателите мислят само за спорт, а когато започнат да печелят, правят голяма реклама на своята страна. В Казахстан и другите бивши съветски републики са осъзнали, че спортът е истински посланик на държавите.

Условията ми за подготовка са перфектни. Хората ме уважават и ценят труда, който полагам. Хубава страна е, но много не стоя там, защото семейството ми е в България, а и много пътувам по турнири", разказа Сесил Каратанчева, цитирана от БГНЕС.

Тя призна, че е искала по-бързо да се върне в ТОП 100, но конкуренцията е станала по-голяма.

"Много хора си мислят, че ей така се влиза в първата стотица, но това не е така. Не е лесно и да си в Топ 200, но не всеки може да го оцени. Като малка мечтаех като спечеля да имам Барбита, но сега мечтата ми е да докажа, че мястото ми и е в Топ 100 и по този начин да им запуша устите на зложелателите", добави тенисистката.

Тя призна, че не е отписала и Олимпиадата в Лондон, тъй като участието за всеки спортист на форум от подобен ранг е голям престиж. На дневен ред обаче били предстоящите турнири. Сесил никога не е ставала шампионка на България, макар че в кариерата си има 6 титли с наградни фондове 10, 25 и 50 хиляди долара.

През първата година, когато е била в Казахстан, е ставала шампионка на тази държава, тъй като федерацията направила схемата за участие отворена за всички тенисисти в страната и поканила водещите си ракети да се включат в първенството. Това вдигнало нивото на шампионата и мотивирало по-младите.

"Сигурна съм, че Григор, Цвети, а и аз, няма да откажем, ако и в България стане това. Винаги ще можем да променим програмата си, за да участваме в национално първенство или в турнир, ако ни поканят, като по този начин вдигнем нивото. Тук обаче има пазарлъци за "уайлд кард", добави Сесил.

Тя посочи още, че дължи успехите си изцяло на баща й Радослав Каратанчев, който у дома е наричан шефът на фамилната тенис организация.

"Баща ми за мен е голям треньор. Никой не може да бъде отдаден толкова колкото един родител, който разбира от тенис. Вярна съм на школата на баща ми и благодарение на него съм сред най-добрите", категоричната е най-голямата дъщеря в семейството.

Елитната тенисистка сподели, че в момента няма никакъв договор с голяма спортна компания за екипировка и очаква предложения. Наскоро престижна компания я атакувала с добра оферта, но Сесил е отказала, тъй като дрехите, които й предлагали, не й допаднали.

"Имам собствен вкус и държа спортното облеклото да ми хареса. Чакам предложения, а до тогава ще се обличам с това, което искам", каза още Каратанчева.

Тя е впечатлена от кортовете и комплекса в Добрич, като призна, че такива няма дори и в София.