Левски, ЦСКА и останалите от "А" група искат минимум 7,5 млн. лева на година. Те са категорични, че или ще вземат парите, или камерите няма да са на стадиона.

Това трябваше да се каже на срещата на футболните шефове с БТВ вчера. Нямаше обаче на кого да го кажат. Телевизията прати свой представител който каза, че нито има хабер от договора, нито е упълномощен да преговаря.

:Нито ще преговаряме, нито ще приемем по-малка сума. Просто няма да има мачове по телевизията и толкоз", казаха президентите на отбори.

В момента нито един канал в България не е в състояние да извади исканата сума. Никой не знае какво ще стане. "7 дни спорт" научи от вътрешни източници, че bTV иска да се измъкне от ситуацията елегантно, поради което няма да прекрати преговорите, а просто ще предложи обидно ниска цена.

В офиса на телевизията се яви възможно най-представителната извадка от футбола - президентите на БФС и ПФЛ Боби Михайлов и Стефан Капралов, Гриша Ганчев, Иво Иванов от ЦСКА, Венци Стефанов, Константин Баждеков. Дойде и Вальо Михов, който винаги е посредник. След час и половина всички излязоха с увиснали носове и смутолевиха, че нещата се отлагат за по-нататък. Само че по-нататък може да няма.

Какво всъщност се случи? На срещата БТВ изпраща свой представител, който обяснил, че нито е в час с футболния договор, нито има правомощия да води преговори.

Футболните шефове са много недоволни от работата с тази телевизия. Те са принудени да играят в 21.00 ч., което оставя трибуните празни и публиката е недоволна. То и петдесетина души публика ли са? Защото никой нормален човек няма да си пусне детето да се прибира в 23.30 ч от "Борисовата градина" или откъдето и да е.

Клубовете обвиняват телевизията в произволно тълкуване на договора за правата. Закупени са права само за пряко излъчване на мачове. Картината обаче се използва и като архив за обзорни студия. Понякога направо се пускат цели стари мачове. От БТВ казали, че това "се подразбира" от договора.

"Не сме продавали права за магазинно предаване, навсякъде в Европа това се договаря отделно и си има допълнителна цена" - контрират футболните шефове.

Другият конфликт пламна още преди две седмици, след като БТВ сложи неустойка от 200 000 лева за мача Калиакра - Левски. Той всъщност се игра, но като контрола с 30 минути закъснение. Телевизията излъчи над два часа от Каварна, пусна си и рекламите. Рейтингът на предаването излезе по-висок от този на мача Литекс - Локо (Пд). Само че от медията сега търсят начин да не платят, предаде livesport.

"Ние питаме каква глоба ще плати БТВ за неизлъчения мач Черноморец - Монтана" - обявиха клубовете.

От телевизията се оправдали, че има проблем със сателита.

"Сигурно е така, ама нас това какво ни засяга?", питат клубовете.

Те не са се договаряли телевизията да проваля предавания и да не плаща. Криза е, рекламите намаляват, пари няма. При тази ситуация ясно е едно - футбол по телевизията няма да има. На когото му се гледа, да ходи на стадиона.

Какво ще стане нататък? Има много варианти. Единият е футболните клубове да си направят свой канал, по който да се излъчват мачовете и те сами да си събират рекламите за тях. Това ще отнеме поне година. Друга възможност е срещите да се предават от няколко канала, които да си разпределят срещите всяка седмица. Трета възможност е да се продадат правата само за интересните мачове, но тогава малките отбори загиват.

Никой не знае какво ще стане..