Мозъците на схемата за незаконни футболни залагания по интернет са ексизпълнителният директор на Локо (Мз) Георги Бачев и бизнесменът и шеф на ДСБ-Петрич Стоил Яков. Тяхна дясна ръка пък бил вуйчото на Бачев и член на ръководството на ДСБ-Благоевград Димитър Стойчев.

Спецакцията срещу черното тото беше проведена в сряда. Тогава антимафиотите удариха 24 обекта - кафенета, интернет клубове и офиси в Петрич, Сандански, Пловдив, Първомай, Разлог и Благоевград. Схемата действала от началото на годината.

"Изграждането на обектите е ставало много лесно. Първо са избирали подходящо заведение или интернет клуб. След това се договаряли със собствениците му и инсталирали компютрите, чрез които са правени онлайн залаганията към сайтове в чужбина", обясниха запознати, цитирани от Novsport.

Хората, държащи заведенията, са били задължени всяка седмица да носят печалбата от черното тото лично на Бачев. Срещу това са прибирали малък процент от залозите. Още при акцията стана ясно, че дневно по тази схема са били прибирани между 25 000 и 50 000 евро. Тъй като не плащали нито лев данъци, организаторите на незаконната игра рутели конкуренцията, предлагайки по-висок коефициент на печалба. Според оперативните данни Бачев и Яков планирали да разпрострат дейността върху територията на цялата страна, като изградят общо 40 клуба.

"Освен бизнес партньори Янков и Бачев са и лични приятели. Почти непрекъснато са заедно. Бившият национал е човекът, който събира всички пари от залаганията. Янков пък е отговарял нещата да са из пипани чисто правно", обясниха източниците на вестника.

Тарторите на схемата въртели залозите чрез две свои подставени лица - благоевградският бизнесмен Димитър Стойчев-Черния брат, и пловдивчанинът Стоян Ненчев-Цеко Бореца. Името на Стойчев, който е и член на ръководството на ДСБ-Благоевград, влезе в криминалните хроники преди две години Тогава крадец обра негов букмейкърски клуб и прибра 4000 лева от металната каса в обекта. Стоян Ненчев пък е създател на бившата силова групировка в Пловдив "Клуб 777". След като в края на 90-те властите отнеха лиценза й за охранителна дейност, Цеко Бореца премина в структурите на СИК. Ненчев и Стойчев са били натоварени със задачата да вербуват букмейкъри в страната.