За това обмислят създаването на своя лига, която най-вероятно ще бъде под ръководството на Европейската клубна асоциация (ЕСА). В момента асоциацията представлява 197 отбора от цяла Европа.

Европейските клубове имат договорка с УЕФА да се състезават под тяхно ръководство и са задължени да участват в турнири като Шампионската Лига. Тази спогодба задължава отборите да освобождават играчите си за различните първенства на ФИФА - като Световни и Европейски първенства. Но този договор изтича през 2014 г.

Обтегнатите отношения между отборите и ръководството на двете управителни организации бяха потвърдени и от изказването на треньора на Байерн Мюнхен.

Карл-Хайнц Румениге нападна ФИФА и призова за "революция" в света на футбола. Румениге каза: "Сеп Блатер твърди, че подобрява играта, но фактът, че никой не му вярва, казва достатъчно. Не съм настроен оптимистично и не вярвам, че системата работи перфектно в сегашното си състояние. Тя е само една машина за правене на пари."

"Футболът е страхотна игра, но се управлява от корумпирани хора. Не съм готов да приема тази система и не съм само аз."

Чувството, че от ФИФА са загубили авторитета си ,се разпространява. Смята се още, че ръководството страда от липса на воля и няма никакво желание да се справи с корупцията.

Член на ЕСА заяви пред британското издание: "Меморандумът, който имаме с ФИФА, изтича през 2014г. След това няма да сме длъжни да спазваме правилата на ФИФА и регулациите на УЕФА. Също така няма да сме задължени и да се състезаваме в техните турнири."