Мъри, който е шампион на турнира от последните 2 години, бе напълно разбит от 203-сантиметровия южноафриканец, а резултатът е показателен за това - 6-3 6-1. В първият сет Андерсън бе безпогрешен на свой сервис и загуби едва 5 точки в своите подавания. От своя страна Мъри допусна един пробив и като цяло проблемите дойдоха от неубедителния му втори сервис.

Втората част започна с ранен пробив за Андерсън, а по-късно "шотландският боец" имаше две поредни възможности да върне пробива, но огромният му противник ги отрази и веднага след това проби за втори път подаването на опонента си. Тук Мъри вече загуби всякакво желание за игра, допусна още един пробив, с което изненадата официално стана факт - Кевин Андерсън отстрани двукратния победител, устремил се към изравняването на рекорда на Иван Лендъл от три поредни отличия, Анди Мъри.

В другите завършили до момента мачове номер 10 в основната схема Ришар Гаске победи с убедителното 6-3 6-2 Флориан Майер. Сергей Стаховски се наложи с 6-2 7-5 над Филип Колшрайбер, а Майкъл Ръсел се справи с Алберт Монтанес със 7-5 6-2.

Изненадваща загуба допусна деветият в схемата французин Жил Симон. Симон отстъпи на квалификанта от Германия Филип Пецчнер след 5-7 2-6. По-късно тази вечер на централния корт в Монреал ще излезе и световният номер 1 Новак Джокович в първия си мач като първа ракета на света. Съперник на Ноле ще бъде руснакът Николай Давиденко, който в кариерата си е достигал до 3-то място в ранглистата. Балансът от срещите между двамата е 3-2 победи в полза на Джокович.

Друг мач, който буди сериозно любопитство, е този между Хуан Мартин Дел Потро и Марин Чилич. Двамата истински гиганти в ръстово отношение ще се срещнат за пети път помежду си като в три от предишните случаи победител излиза аржентинецът, включително и в последния им мач тази година на Мастърс турнира в Мадрид, когато ДелПо печели с 6-3 6-0, предаде Novsport.