В началото на миналата седмица в София се организира първа официална дискусионната среща за създаване на Източноевропейска футболна лига, на която домакин бе ЦСКА. Участниците учредиха Инициативен комитет със задачата да извърши проучване на възможностите за реализация на идеята, да представи бъдещите перспективи и да установи връзка с потенциални спонсори, като насрочиха нова среща на 15 декември в Букурещ.

Богатите собственици на руските клубове ЦСКА Москва, Спартак Москва, Динамо Москва, Зенит, Анжи и Рубин Казан са готови да подкрепят финансово Източноевропейската Суперлига. Украинските Шахтьор и Динамо Киев също ще се включат в инициативата, както и турските Бешикташ, Фенербахче, Галатасарай, Бурсаспор, сръбските Цървена звезда, Партизан и Войводина, Нефтчи (Азербайджан), Шериф и Дачия Кишинев (Молдова), софийските ЦСКА и Левски и румънските Стяуа и Динамо.

Днес изпълнителният директор на ЦСКА Венци Живков замина за Белград, където утре, 26.11.2011 г., ще участва в нова работна среща във връзка с инициативата за Източно-Европейска Футболна Лига.

"В началото идеята бе приета по-скептично, но в момента над 60 клуба от региона са заявили интерес. Стига УЕФА да се съгласи за това, което предлагаме, ще стане интересен турнир. Ще се развие трансферния пазар в региона, ще се вдигне нивото на футбола в тези страни”, коментира темата Венци Живков, цитиран от Novsport.

В Румъния: Стяуа и Динамо искат Балканска лига