8 юни 2026-а ще е една специална дата за световния спорт, както и за Мексико, защото в сърцето на столицата Мексико Сити, на стадион "Ацтека", ще бъде даден стартът на Световното първенство по футбол.

Очаква се Мондиалът, на който домакини са САЩ, Канада и Мексико да бъде най-мащабният до момента не само заради 48-те му участника, но и заради цялата организация, която трите страни подготвят.

До онзи бляскав миг на "Ацтека" обаче има време. Дните са точно 1005, а пътят към вакантните 45 позиции започва.

Това ще се случи на точно 6929 километра по права линия, колкото делят митичният "Ацтека" и "Eстадио Антонио Аранда" в Суидад дел Есте, където тази нощ в 1:30 българско време ще бъде даден официалният старт на световните квалификации.

Мачът е Парагвай - Перу, а случайно или не, домакините пренебрегнаха националния си стадион в столицата Асунсион и решиха да открият квалификациите именно в Сиудад дел Есте.

Това е една от изходните точки за живописните водопади Игуасу. Градът се намира на тройна граница с по-малките Фос до Игуасу (Бразилия) и Пуерто Игуасу (Аржентина), а макар да е по-скоро туристически център на Парагвай, тази нощ той ще открие квалификационния цикъл не само за "гуараните", но и за целия свят.

Двубоят между Парагвай и Перу тази нощ ще бъде последван от Колумбия - Венецуела и Аржентина - Еквадор, но те са с по-късен час.

Първият мач от световните квалификации винаги е събитие, което футболният свят отбелязва и мачът е някак по-специален, макар да няма пряко влияние към някое от местата на Мондиала, защото просто говорим за твърде ранен етап.

По пътя към Мондиала в Катар, този мач например бе Монголия - Бруней, завършил 2:0 за домакините. Четири години по-рано откриващият квалификационен мач бе в Източен Тимор, където домакините победиха Монголия с 4:1.

По пътя към Мондиал 2014 пък това се случи на екзотичния карибски остров Монсерат, където домакините загубиха с 2:5 от Белиз.

Този път това ще се случи на доста по-сериозна сцена, защото все пак Парагвай и Перу са сериозни футболни държави, борещи се за класиране на всеки един Мондиал, както ще бъде и сега.

А заради увеличениеот на участниците, Южна Америка подобно на всяка конфедерация получава допълнителни квоти.

10-те участващи тима ще играят по два мача всеки срещу всеки, като вместо първите четири, този път първите шест в класирането ще получават директно място на Мондиала, а седмият ще играе междуконтинентален плейоф.

След месец стартират предварителните кръгове в зона Азия, а през ноември и груповата фаза в Африка.

Северна и Централна Америка ще стартират квалификациите си през март следващата година, шест месеца преди това да стори и зона Океания, която за първи път в историята ще има директна квота.

Последните са европейците, които тепърва се борят за място на Евро 2024 и трябва да изиграят континенталния си шампионат, преди да мислят за Мондиала, което ще се случи чак през 2025-а.

Снимка: Getty Images