Тестовете в английските клубове са дали 112 положителни резултата, обяви днес ръководството на Футболната лига.

Направени са общо 3507 изследвания на футболисти, треньори, служители и администрация, която е близо и в контакт с отборите около тренировъчните бази. Това е най-големият брой положителни тестове, които са получавани от една сесия изследвания, откакто пандемията започна.

Разбира се, тези резултати налагат големи промени в програмата и подхода за мачовете този уикенд. Вече е ясно, че Дарби Каунти, Астън Вила и Шрюзбъри не могат да пуснат първите си състави в двубоите, дори да искат. Те са в изолация, като дори мениджърите им не могат да водят срещите.

Така довечера Вила ще излезе срещу Ливърпул в Купата на ФА "с децата" - играчи от тимовете си до 19 и 23 години, водени от треньора на юношеската формация Марк Дилейни.

Куриозно, точно в същата ситуация за мача си точно срещу този съперник бе Ливърпул миналия сезон, но в Купата на лигата. Тогава обаче отказът да бъде отложен двубоят, който съвпадаше като дата с такъв от Световното клубно първенство на "червените", принуди Юрген Клоп да прати юношеска формация и сам да не води мача. Резултатът бе 5:0 за първия състав на Вила, а нищо чудно днес да се повтори, но с обратен знак.

Шрюзбъри няма как да играе срещу Саутхемптън също в третия кръг от турнира за Купата на ФА, но няма и достатъчно младежи и юноши. Този мач или ще бъде отложен, или на гостите ще се присъди служебна победа.

Дарби ще пътува за Чорли в същата надпревара без играчите от първия си тим, а и без мениджъра - легендарния Уейн Рууни. Те са карантинирани и остават по домовете, а на терена на Чорли ще излязат юноши.

Висшата лига вече обсъжда нови, по-строги мерки, но се чуват и гласове за временно спиране на сезона. Такова мнение днес изказа Стив Брус, мениджърът на Нюкасъл, който заяви:

"От финансова гледна точка е добре, че продължаваме да играем. Но от морална това е грешка. Хората се разболяват постоянно, а футболистите са хора. Имат семейства и нормалните за всички притеснения.

Заразата удари нашия клуб невероятно бързо, за часове. Играчите се разболяваха един след друг, а това нещо оставя следи и продължаваш да си болен дори, след като тестът ти е негативен. Аз виждам достатъчно добре какъв е ефектът върху тези футболисти, които бяха заразени."