Саутхемптън се изкачи на върха на Висшата лига след 2:0 над Нюкасъл в петъчната вечер. Головете на Че Адамс и Стюърт Армстронг донесоха успеха, който узаконява пети различен лидер в класирането на английското първенство само за първите 8 кръга.

Разбира се, "светците" ще трябва да разчитат на много резултати през уикенда, за да останат на първо място и след целия кръг, който е последен преди паузата на националните отбори.

Но изкачването им там е достатъчно символично. Преди година и 10 дни те загубиха с ужасяващото 0:9 у дома от Лестър и паднаха последни в класирането. Нещо повече - това бе рекордно поражение на домакин в английския елит за над 130 години футбол в страната.

Бяха засипани с критики и на дъното, а мениджърът Ралф Хазънхютъл бе "пътник".

Но ръководството му се довери, австриецът показа защо е назначен, оправи сезона на отбора, а сега го изведе - поне временно - на първо място. Каква разлика за една година, нали?

"Невероятно горд съм, отборът се разви страшно много и то не с огромни инвестиции като пари, а с инвестиция в работа - каза след победата Хазънхютъл. - Здрава работа. Феновете ни ще се снимат с класирането днес, убеден съм. Колко жалко, че ги нямаше тази вечер, за да го изживеем заедно."

Саутхемптън не е бил първи в Англия дори за ден от 1988 г., когато нямаше още Висша лига, а Фил Колинс бе на върха на музикалните класации във Великобритания.

Тогава престоят на първо място продължава четири дни. Сега може да бъде прекъснат още днес, ако Евертън победи у дома Манчестър Юнайтед. Ако обаче не стане, поне до неделя "светците" ще водят.