Клубният футбол приключи за този сезон, а феновете вече са на вълна национални тимове. Тези в Европа очакват развръзката в Лигата на нациите и квалификациите за Евро 2020.

В Южна Америка, Африка и Северна Америка пък сме близо до старта на континенталните си надпревари. Всички те са през този месец.

В Азия обаче едни малко по-различни футболни страсти завладяха доста фенове. Официално стартираха квалификациите за Мондиала в Катар през 2022 г.

1264 дни преди откриващия мач на първенството в Катар и 1291 преди финала, който половината свят ще наблюдава, едни от най-слабите футболни страни стартираха своята битка. Тя е далеч от светлините на прожекторите, но има своя неподражаем чар.

На 5387 километра от терена, на който след три години някой измежду добре познатите футболни сили ще вдигне трофея и ще се нарече шампион на света, официално започна пътят към този мач.

Това стана с първия предварителен кръг в Зона Азия.

Стартът бе даден в Монголия, където пред 1785 зрители по официални данни, домакините посрещнаха Бруней.

В доста по-различна обстановка от супермодерния 80-хиляден "Лусаил" - стадиона за финала в Катара, домакините спечелиха с 2:0.

Снимка: Mongolia football federation

Предполагаме, че всеки един играч, както и фен на двата тима е нясно, че едва ли ще види тима си в Катар. Но тези успехи и всеки преминат кръг за отборите, са нещо много значимо за тях.

Героите за Монголия бяха играчи като Норджмо Цендебал и Ням Наранболд. Едва ли повече ще чуем за тях, но те дадоха старта на поредния цикъл за Световно първенство във футбола.

На 18 декември 2022 г. в Катар всичко ще бъде решено с гола на някоя мултимилионна суперзвезда, но вижте само как започна пътя към славата.

Час и половина след шоуто в Улан Батор, стартираха четири нови екзотични двубоя.

Макао победи Шри Ланка с 1:0. Лаос загуби от Бангладеш с 0:1, а пред 40-хиляди зрители Камбоджа записа късен успех над Пакистан с 2:0.

Най-екзотичен, определено, бе мачът между Бутан и Гуам. Домакините от будисткото кралство записаха едва третата си победа в официален мач - 1:0, а радостта след гола на Доржи бе сякаш след спечелена световна титла.

А всичко се случи на този живописен стадион, наподобяващ храм. Преди 4 години пак там Бутан постигна историческата си първа победа над Шри Ланка, в квалификация за Мондиал 2018. И влезе в новините по света със заглавие: "Най-слабият тим на планетата тръгна към Русия".

Днес тимът повтори успеха и отново тръгва... Докъде ще стигне - не е ясно.

Снимка: Twitter

Пътят до Катар ще бъде дълъг.

В следващата година и половина, освен гореспоменатите 8 тима, ще се включат още 203 от всички краища на планетата. Само 31 плюс домакина, ще бъдат част от най-гледаното спортно събитие на планетата.