Жозе Моуриньо пожела да бъде наричан с нов прякор, който да замени Специалния, с който целият свят го знае.

Португалецът сам си даде прозвището преди 16 години, когато на първата си пресконференция като нов мениджър на Челси обяви:

"Аз спечелих с Порто две титли, Купата на УЕФА и Шампионската лига. Мисля, че това ме прави специален. Да, аз съм Специалния ('The Special one' - б.р.)!".

И така тръгна...

В навечерието на първата си годишнина като мениджър на Тотнъм, която е на 20 ноември, Жозе даде голямо интервю за китайския спортен гигант Tencent Sports, като говори и за миналото си. Но и за това как се усеща днес, колко по-зрял е в сравнение с лудите години в Порто, Челси, Интер и Реал.

"Днес всичко, което ми се случва във футбола, ми е като дежа-вю - каза в интервюто Моуриньо. - Имам усещането, че вече съм го преживявал поне веднъж. Днес бих нарекъл себе си Опитния (The 'Experienced One' - произнася го на английски език - б.р.). Да, аз съм Опитния, казано откровено."

Явно от днес Специалния отива някъде из шкафовете на историята.

В същата медийна изява, Жозе коментира и други интересни теми. Ето избрано от интервюто:

"Ясно е, че във футбола физическото състояние е много важно. Един 40-годишен играч не е като един 20-годишен играч. Освен ако не е Златан Ибрахимович!"

---

"Партньорството в атака между Сон и Кейн е страхотно. То започва от това, че те са големи приятели, заедно са и извън тренировките и мачовете. Не изпитват никаква завист или ревност един към друг за това кой ще вкара гола. Просто го правят в името на отбора - единият подава, другият реализира."

---

"Бейл имаше нужда от промяна, в Мадрид върху него имаше твърде много напрежение, а прожекторите бяха постоянно върху него. Сега е време за спокойствие, работа и преоткриване на усещането от това футболът да ти носи удоловствие."