Датата 11 април е специална в историята на международния футбол.

Причината не е някой грандиозен сблъсък между големите сили, не е и паметен мач на голямо първенство, защото никое от тях не се провежда по това време на годината.

11 април 2001-а е датата, на която е постигната най-голямта победа и е изигран най-резултатният мач в историята на международния футбол, като постижението едва ли ще бъде подобрено скоро.

В квалификационен мач за Мондиал 2002, Австралия разбива Американска Самоа с 31:0.

Двубоят е от предварителна група "А" на зона Океания, в която пет тима изиграват по един мач помежду си в Кофс Харбър, Австралия.

Не е трудно да предположим, че Австралия печели убедително групата, като бъдете сигурни, че домакинското предимство не е основната причина.

"Кенгурата" постигат 4 победи с голова разлика от 66:0, а половината си попадения вкарват само срещу Американска Самоа.

Два дни по-рано австралийците загряват с 22:0 срещу Тонга, а срещу Американска Самоа гаврата е още по-сериозна.

Общо 7 голмайстори, 16 гола през първата част, а Арчи Томпсън вкарва 13 за всичките 90 минути на терена.

Томпсън впоследствие направи добра кариера, достигна до Европа, игра и на Мондиал, но винаги ще бъде запомнен с този рекорд - 13 гола в един мач.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Любопитен е и фактът, че за този етап от квалификациите, Австралия използва само играчи от местната лига, която по това време не е професионална. Представете си какво щеше да се случи, ако бяха дошли футболисите от европейските първенства, които не бяха никак малко.

В този мач зрителите виждат средно по гол на 3 минути, а 20-ият е вкаран от играч с №20, не всеки ден можем да кажем това, нали.

Скромният тим на Американска Самоа има и кадрови проблеми преди мача. Над 10 играчи не са допуснати в Австралия заради проблеми с визата, а след мача треньорът им признава, че за 4 от момчетата, това е бил първи мач на голям терен.

Клетият страж допуснал 31-те гола пък се казва Ники Салапу. Той има "бляскава" кариера с националния тим, като за 11 мача допуска 94 гола.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Именно подобни мачове са причината през 2006-а, австралийската федерация да се присъедини към Азия. Така "кенгурата" вече имат далеч по-стойностни съперници и интригуващи мачове.

Този срещу Американска Самоа обаче ще остане в историята, може би завинаги, защото трудно ще бъде подобрен такъв рекорд.