20-годишният Венцислав Манчовски, който се представя за председател на Управителния съвет на строителната фирма "ЖИ-ПИ-Груп", изрази официално желание да вземе акциите на футболния клуб Левски, които в момента са на стадион "Георги Аспарухов".

Младежът написа официално писмо до медиите, в което декларира, че ще работи за стабилизиране на Левски до 2-3 месеца и подобряване на финансовото му състояние.

Манчовски добавя, че 80% от годишната печалба на "ЖИ-ПИ-Груп" ще се предоставя на клуба. Предложението изглежда повече куриозно, отколкото сериозно.

Писмото е озадачаващо, той като оборотът на фирмата и цялата нейна дейност остават доста мъгляви.

Младежът е създал дружеството през януари 2020 г., като не е ясно точно какво е извършило то дотук. Регистрирано е в Мездра и не изглежда като компания, която може да върти оборот с такива мащаби, че да издържа футболен клуб.

В раздел "проекти" на уебсайта на фирмата има няколко такива, но срещу тях не фигурират никакви подробности, а само ... календар. 

По-внимателна проверка на "кандидат-собственика" на Левски довежда и до случай от 2018-а, когато Районната прокуратура в Пловдив го е разследвала като един от организаторите на благотворителен концерт. За него са поискани от Общината 14 500 лв. с  документ, кръстен "Разпореждане" и подписан от въпросния Манчовски.  В него той дори се е представил за главен секретар на ЮНЕСКО за България.

В същото време фен организацията на "сините" тръст "Синя България" изрази становище, с което призова клубът да придобие акциите, като към момента притежава дял от 10%.

Организацията нарече днешните събития "унизителни" и е категорична, че те накърняват историята на Левски. От тръста искат "левскарската общност сама да се активизира и да определи бъдещето на любимия си футболен клуб".

"С оглед на поредното "подхвърляне" на акциите на ПФК "Левски" АД, УС на Тръст "Синя България" смята, че единственият верен ход е въпросните акции да бъдат безвъзмездно придобити от футболния клуб. Така всички участници в този унизителен за левскарството процес ще докажат, че не желаят клубът да бъде разменна монета в политически и икономически спорове", написаха от тръста.

Остава и вариантът, при който акциите да се прехвърлят на баскетболни треньор Тити Папазов, който в последните дни също изрази желание да стабилизира клуба.