20 отбора вече се класираха на Евро 2020, като остава четирите последни да се присъединят след плейофите в края на март догодина. Там ще е и българският шанс за място на финалите.

Нещо повече - вече са ясни водачите на групите, както и къде ще са двубоите им, а това е първото европейско първенство, което не е в една или две държави. То е "широко" - с мачове в 12 страни, като стадионите са подбрани от Глазгоу до Баку.

Куриозно, знае се вече и една почти цяла група, още преди жребия на 30 ноември в Букурещ.

Ето какво е ясно дотук за това прелюбопитно и различно Евро 2020, което ни очаква:

Група А

Водач Италия, която ще играе всичките си мачове в Рим. Останалите три тима ще се определят с жребий на 30 ноември.

Група В

В нея вече са Белгия, Русия и Дания. Тук се знаят три от отборите! Белгия е водач според ранглистата, а мачовете са в Санкт Петербург и Копенхаген, което прати тук руснаци и датчани.

Четвъртият ще бъде или Финландия, или Уелс. Това е заради особеностите на жребия, който изключва сблъсъци на някои страни.

Група С

Украйна и Холандия са ясни тук - първите са водач според класиранията от квалификациите и мястото им е автоматично, а това е групата, която ще се играе в Амстердам и Букурещ. Затова тук са холандците, а в С ще се появи и Румъния, ако мине през плейофите.

Група D

Англия е водач и ще играе трите си мача на "Уембли" в Лондон. Ако се класира и Шотландия, тя ще дойде в тази група.

Група Е

Испания води карето, а тук ще се появи и Ейре, ако успее да мине през баражите. Мачовете са на "Сан Мамес" в Билбао, както и в Дъблин.

Група F

Водач е Германия, а двубоите са в Мюнхен и Будапеща, което обуславя, че тук ще се появи имено на Унгария, ако тя премине през баражите.

Шестте групи по 4 отбора излъчват 16 осминафиналисти - 12 като първи и втори в групите, плюс четирите най-силни трети.

Ето ги всички 20 отбора, класирали се вече на Евро 2020:

Англия, Белгия, Украйна, Испания, Германия, Италия (водачи), Франция, Португалия, Холандия, Дания, Хърватия, Русия, Финландия, Уелс, Австрия, Чехия, Полша, Турция, Швеция, Швейцария.

Ясни са и някои от баражите:

Босна - Северна Ирландия и Словакия - Ейре (победителите отиват на финал помежду си)

Грузия - Беларус и Северна Македония - Косово (победителите играят финал)

Другите два потока на плейофите ще се изяснят като схема в петък на жребия, когато ще разберем и в кой от двата отива отборът на България.