Английското Енерго - компанията National Grid, предвиди пиково потребление за днешния 18 юни в часа на края на първото полувреме на мача на "трите лъва" срещу Тунис (около 19,45 ч на Острова). Тогава се очаква натоварването да се вдигне рязко - с около 500 мегавата, което е равносилно на 23 милиона хладилника, които се отварят едновременно!

Ясно защо е така - с идването на почивката между полувремената, всеки ще посегне към бира и нещо за мезе, докато мърмори за играта през първата част.

Дънкан Бърт, директор на National Grid, поясни:

"Ако Англия стигне до финала през юли, очакванията за рязко повишаване в определени часове на потреблението са доста по-високи. Натоварването може да стигне големи размери, тъй като скокът в минута на почивка - примерно преди продължения или дузпи, ще е с около 2000 мегавата.

Рекордните нива на такъв спонтанен скок са измерени през 1990 г., когато пак заради футболен мач - Англия срещу Германия от Мондиала, скокът е бил с 2800 мегавата в един момент."

Същевременно английският отбор се оплака от съвсем други проблеми преди първия си мач. Хотелът на тима във Волгоград, в който играчите нощуваха преди двубоя с Тунис, бе нападнат от огромни рояци с комари. Наложи се хеликоптер да мине и да напръска със специален препарат, след като облаците с агресивни насекоми провалиха вечерната разходка на звездите от Англия.

Стадионът край река Волга в града пък е превзет от милиони малки мушички, които досадиха и на англичани, и на тунизийци, на официалната им тренировка преди двубоя. Часове преди мача организаторите осигуриха препарати и напръскаха обилно и около арената.