25 години минаха от "американското лято" на 1994-а, когато България изведнъж се превърна в основна тема на световните медии, отразяващи футбол. Но преди да смутим съня на големите сили и да се окичим с медал на Мондиал, изживяхме кошмар.

Стартът бе на 21 юни, точно преди четвърт век. У нас часът е 3,30 след полунощ, но в щата Тексас отборите България и Нигерия трябва да играят в ранния следобед, при 40-градусовата жега в Далас.

За нашите това е в първи двубой на световно първенство от 8 години, след участието ни на Мексико 86.

Бяхме пропуснали Италия 90, но за надпреварата в Щатите имахме състав от играчи във водещи европейски отбори, даващ надежди поне за първа победа в историята на Мондиал. И, нищо, че се класирахме с последния удар на последния мач на 17 ноември срещу Франция, вълна от оптимизъм се надигаше с наближаването на световното.

Нигерийците насреща бяха енигма. Във времената, в които интернет и Google не бяха наблизо да помагат, за този тим се знаеше малко.

Е, все пак у нас бяха познати 2-3 от имената на футболистите, знаехме, че ще са шампиони на Африка, че са мощни и бързи, но... едва ли някой се е притеснявал.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нигерия бе дебютант на Мондиал, а изказванията на играчите при слизането от самолета в САЩ, които бяха в стил "идваме за световната титла", останаха в графа "Любопитно", а не сред сериозно приеманите новини в родните медии.

Нигерийците обаче така ни окъпаха в Далас, че и ужасната жега не намали студените тръпки. Рашиди Йекини откри в 21-вата минута, въпреки че преди това Емил Костадинов на два пъти можеше да го направи за България от отлични позиции.

Грамадната деветка Йекини дъвче мрежата, което остава незабравим кадър в историята на световните първенства.

Сякаш символно за това как ни сдъвкаха нигерийците. Йекини почина млад преди 7 години, което бе национална трагедия в родината му.

Embed from Getty Images

В 37-ата минута Христо Стоичков забоде изключителен гол от пряк свободен удар, от близо 30 метра. Това без съмнение щеше да е едно от топ попаденията на турнира, ако... беше зачетено.

Оказа се, че реферът от Коста Рика е вдигнал високо ръка за непряк удар, но Ицо просто не е очаквал такова нещо. На повторенията бе очевидно, че фаулът си е за пряко изпълнение и решението на съдията бе напълно необяснимо. Но - голът не бе признат.

В 43-ата Даниел Амокачи удвои, а в 54-ата Емануел Амунике утрои. 3:0. Или, както си беше от нашата гледна точка - 0:3.

"Черен влак се композира от Далас за София", е доста мрачничкото заглавия на в. "Старт". Не е спестено заяждането със Стоичков, който преди световното е казал, че ако паднем от Нигерия, ще си обръсне главата до голо. Негова снимка - колаж, с лъсната глава, краси първа страница на изданието. Като му е предложена и перука...

"Нищо", неособено аналитичен е в заглавието си в. "Нощен Труд". На други места може да се прочетат заглавия тип "Кръгла нула"...

"Голям резил се задава от Далас", пише новосъздаденият точно преди Мондиала в. "7 дни спорт".

"Ще оправим работата", заканва се Стоичков след мача, като не спестява тежки думи към рефера. "Такива неопитни съдии не може да свирят на световно първенство", казва асът на Барселона.

Димитър Пенев нарежда в дните след мача българската преса, която се изпраща в лагера на нашите по факсове, да бъде крита от играчите. Не иска да се стига до допълнително изнервяне. Стоичков обаче напипва някои копия от вестници и ги разлепя из съблекалнята преди втория мач с Гърция. И - резултатът е ясен... 4:0. И старт на лудостта, наречена "България на САЩ 94".

Снимки: Getty Images