Повече от 3 години след трагичната смърт на голаджията Емилиано Сала, който на 21 януари 2019-а загина при самолетна катастрофа, в ход е ново мегадело на стойност 98 милиона евро.

Това е сумата, която от Кардиф Сити искат от френския Нант като компенсация.

Причината е, че заради проваления трансфер на играча клубът не е успял да се подсили в атака през зимния прозорец и заради това е изпаднал от Висшата лига. А това е довело до 98 милиона евро по-малко като постъпления от телевизионни права, реклама и спонсори.

Днес на пазара в Англия се появи нова книга - "Истината - убийството на Емилиано Сала", която разкрива за грозните съдебни битки след самолетната катастрофа.

Сала се разби в Ламанша с частен аероплан, който го превозваше към Кардиф след сделката с Нант.

Първото дело бе заведено от уелския клуб почти веднага след кончината и предмет на спора беше трансферната сума от 15 милиона паунда - дължима ли е тя на френския клуб, след като обектът на сделката е загинал.

В безчувствената битка за милиони се намеси и трети клуб - Бордо, който по договор е трябвало да получи 50 процента от стойността на трансфера.

След това роднините на Сала заведоха дело срещу собственика на самолетната компания, обвинявайки го в неспазване на протоколите за сигурност и неизправност на машината.

Колкото до спора за 98 милиона евро между Кардиф и Нант - британците държат френския клуб отговорен за смъртта на Сала, защото агентът му Уили Маккей е действал от тяхно име и е организирал полета на самолета-ковчег.

От Кардиф също така твърдят, че ако аржентинецът е бил привлечен, със сигурност клубът е нямало да изпадне. Прилага се и статистика, според която само няколко гола от Сала са щели да бъдат достатъчни, за да ги задържи над опасната зона.

Уви, това твърдение няма как да бъде проверено, а по всичко изглежда, че смъртта на футболиста дълго време ще се разнася из съдебните зали в тежки спорове за милиони евро.