Името му е Дейвид Барнард. И от 2002 година насам е един от ключовите хора в управлението на Челси. Точната му длъжност е директор по футболните операции, като в отговорностите му влизат всички ежедневни дейности в спортния департамент на "сините", включително финализирането на трансфери и договори на играчи. Пристига на "Стамфорд Бридж" една година преди началото на ерата "Роман Абрамович" и продължава да е там и до днес, когато лондончани вече имат нов собственик в лицето на Тод Боели.

Вероятно може да се досетите, че всички големи, средни и може би дори незначителни трансфери, правени от столичния тим, защото такива със сигурност има, са минали през ръцете на Барнард, който вече прехвърля 70-те.

Сам разказва, че е отговорен за завършването на над 3000 сделки и със сигурност има какво да разкаже, но случилото се около един конкретен трансфер през 2011 година, надминава всички други.

Снимка: Getty Images

По онова време мениджър на клуба е Андре Вилаш-Бояш, който държи да има в редиците си конкретен играч, собственост на Барселона.

"Преговорите започнаха докато бях в Малайзия, а след това и в Тайланд, където имахме предсезонно турне. Трябва да имате предвид, че конкретно в такъв момент, часовата разлика прави нещата още по-сложни", спомня Барнард.

И добавя, че в крайна сметка всичко е завършено благополучно в Хонг Конг, където Челси играе в Premier League Asia Cup.

Кой е играчът, създал толкова главоболия на опитния директор? 19-годишен талант на име Ориол Ромеу, подвизаващ се в дублиращия тим на каталунците.

След като се прибира в Лондон, за да занесе нужните документи в клубния офис, той моментално излита за Южна Америка, защото Ромеу играе за младежкия национален тим на Испания на световното първенство в Колумбия.

"Когато кацнах в Богота, в хотела ме посрещнаха двама души въоръжена охрана. Настаних се и ме попитаха дали искам да отида в ресторанта, но аз останах в стаята си и пуснах телевизора. Първото нещо, което видях по телевизията, бе камион, пълен с тела, които хвърляха във водата...", връща се десетилетие назад той.

Доста обнадеждаващо начало на работно пътуване, не мислите ли? От хотела му казват, че ще го закарат до летището, за да стигне до Манисалес, където испанците играят, но отново при специален режим - с охранители и затъмнени стъкла на колата, защото последнат случка с човек със светла кожа, видян на задната седалка на автомобил на светофар е завършила... сещате се как.

Снимка: Getty Images

Все пак мисията е изпълнена и Ромеу слага подписа си на договора с Челси, а след това Барнард се връща в Богота, после в Мадрид и чак после в Лондон. Пропътувал е над 30 000 километра за този трансфер и споделя, че това е едно от удоволствията на работата му.

Цената му е около 5 милиона евро.

"По онова време действително трябваше да ходя навсякъде", категоричен е директорът и също така разкрива, че по време на престоя си в Колумбия е завързал ново приятелство. С един от бодигардовете, с когото остават в контакт и дори го кани на мач на Челси след това, показвайки благодарността си.

Също така споделя, че е тъжно, че Ориол Ромеу не успява да остави следа на "Стамфорд Бридж". Toй е собственост на клуба в продължение на четири години, но записва само 33 мача, преотстъпван е на Щутгарт и Валенсия, но в крайна сметка намира пристан на Острова, като прекарва седем сезона в Саутхемптън преди да премина в Жирона.

Барнард го описва като "чудесен човек". Заради когото пропътува хиляди километри, бе в сериозна опасност и направи нов приятел, който се разхождаше наоколо с автомат.

Снимка: Getty Images