Джанлуиджи Буфон съвсем не на шега се закани да играе на Мондиал 2026 за Италия, ако бъде повикан от селекционера на страната.

В интервю за "Гадзета дело спорт" вратарят говори за това как поддържа отличното си физическо състояние и продължава да е титуляр дори на 44 години.

След невероятна кариера за италианския тим, Ювентус и ПСЖ, Буфон се върна в родния тим Парма, независимо, че той играе във втора лига.

"Забавлявам се ежедневно в клубния ми отбор, опитвам да давам пример на младите - казва в интервюто легендата. - Нямам никакви физически проблеми и знам къде се коренят причините. Правих всичко по правилния начин в последните две десетилетия.

Защо да не играя на 50 години? Майкъл Джордан смяташе, че може да го направи. Какъв е проблемът, когато физически не се чувстваш свършен?

Нали най-важното е какво правиш на игрището - ако видят, че си слаб, няма да те пускат да играеш, независимо дали си на 20 или 50. За щастие, никога не съм имал този проблем."

Разговорът отива към темата с националния тим, от който Буфон се отказа (неофициално) след загубения плейоф от Швеция за Мондиал 2018.

"Бяха страхотни през лятото - казва вратарят. - Манчини е изключително интелигентен, не ме учудва, че успя с този отбор. Титлата за Италия е една от най-сладките, защото пак никой не ни даваше шанс. Така бе и през 2006-а, когато спечелихме световното."

Тогава Джанлуиджи бе на вратата за триумфа на Мондиала в Германия. Сега не изключва пак да опита от вкуса на един голям форум, като дори си е избрал.

"Мондиал 2026 ми звучи страхотно - казва в интервюто. - Ще съм само на 48 години! А и ще е в Америка, не е ли велико? Но да доживеем дотогава, да видим как ще мисли треньорът..."

Турнирът е в САЩ, Мексико и Канада.

Буфон има огромен опит от големи форуми, като спомените са смесени. През 1998-а бе в състава за Мондиала едва на 20, но не игра. Две години по-късно трябваше да е титуляр на Евро 2000, но счупи ръката си в последната контрола преди турнира. Пази през 2002-ра (световно) и 2004 г. (европейско), но Италия се провали шумно. През 2006-а вдигна титлата на планетата, две години по-късно бе основна фигура на Евро 2008 (полуфинал), после се контузи на Мондиал 2010 още в първия мач.

Стигна европейски финал през 2012-а (загубен), отпадна рано през 2014-а на световното и на 1/4-финал на Евро 2016.

Общо има пет световни и четири европейски първенства зад гърба си.