Доната Хопфен е новият изпълнителен директор на Германската футболна лига (ГФЛ) и ще поеме поста от 1-и януари, като 45-годишната дама поема поста от Кристиан Зайферт. Мандатът на Зайферт е до юни 2022-а година, но той напуска 6 месеца по-рано по собствено желание.

Госпожа Хопфен до момента беше говорител на изпълнителния комитет на ГФЛ, а също така работи и като управляващ директор и партньор в акциите в компанията BCG Digital Ventures, част от Бостън Консултинг Груп. Нейният мандат ще бъде от януари 2022-а до декември 2024-а година.

"Доната Хопфен е правилната личност, която ще заеме една от най-важните позиции в германския футбол", заяви президентът на Борда на Лигата Петер Петерс. "По време на работата си до момента, тя показа всички качества и упоритост да управлява Бундеслигата и Втора Бундеслига в трудни времена, за да изведе клубовете до едно по-успешно бъдеще."

Тя е започнала кариерата си като управляващ консултантското бюро в "Accenture" и 14 години в печатницата "Aксел Шпрингер", както и управляващ директор на групата вестници "Билд". Била е изпълнителен директор във "Верими"- дигитална компания за създаване на рекламни лица на големи германски компании.

"Германският футбол има големи традиции и дълбоко свързан с всички слоеве на обществото", заяви Хопфен. "Бундеслигата и втора Бундеслига имат невероятна репутация в целия свят, добавя тя.

"Tрябва да се поддържа тази репутация на фона на технологични, социални и медийни промени, виляещи и повлияни от футбола. И в същото време трябва да го изведем напред в неговия иновативен вид", завърши бизнесдамата.