С наближаването на престижният европейски турнир и отбелязването на 60-тата годишнина на УЕФА, можем да бъдем сигурни, че феновете няма да останат разочаровани от основната идея в този двубой.

Анализаторите от Nostrabet ни предлагат и пълна програма на ЕВРО 2020, като в нея ще включат всички полезни съвети и информация, която може да ни даде пълен спектър на всичко, което можем да очакваме от предстоящото дерби, но нека обърнем внимание на историческите моменти, които не са ни разочаровали през годините.

Започваме с последният път, когато Кристиано Роналдо успя да се запише като един от най-добрите играчи не само за Португалия, но и за Евро 2016 г. Макар и да не участва във финала, той се постара да изведе отбора си напред. Още в началото на първенството беше ясно, че Португалия няма никакво намерение да си ходи, но златната 7-ца не беше приключила до тук. Неговото активно участие позволи на мнозина да видят майсторското изпълнение и когато се срещнаха с Унгария, именно той се постара да измъкне точката и да направи легендарното 3-3. В този момент и унгарците се чувстваха като победители, защото успяха да се справят с един от най-трудните и впечатляващи отбори във формата, който по-късно стана и шампион.

Нека върнем времето малко по-назад през далечната 2012 г. с присъствието на Марио Балотели и битката срещу Германия. Полуфиналът трябваше да ни подсказва, че в тази игра ще има много изненади и именно Супер Марио няма намерение да си тръгне с пръст в уста, това щеше да се случи на един по-късен етап. След като германците пропуснаха някои шансове, дойде време за футболистът да покаже защо наистина е толкова важен кадър за отбора си, като всичко това се случи благодарение на агресивният начин на игра и желанието да накаже немската футболна машина. Това може би беше и един от най-добрите му мачове в това отношение.

Уейн Рууни също влиза в срещите с много изненади. През 2004 г. едва на 18-годишна възраст, хулиганът не просто излезе, за да спаси отбора си, но и да покаже, че не се притеснява от противниците си. Хърватска също имаше какво точно да даде, но когато крайният резултат беше 2-4 в полза на англичаните, мнозина вече го сравняваха с Пеле. Оказа се, че има още много от Уейн, като той самият не се притесняваше да се хвърли като истинска жертва и да рискува много повече от фалове - контузии. Това постави и тонът му на игра през следващите години, когато се оказа, че топката може да го слуша и да му служи много добре.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Не винаги обаче англичаните са имали толкова късмет. Марко ван Бастен показва това, след като излиза с екипа на Холандия през далечната 1988 г. Играта му беше наистина впечатляваща и помогна за неутрализирането на един от най-жестоките противници в този момент, при това с цели 3 гола. Не трябва да забравяме, че този играч винаги беше на ръба на засадата и често се оказа, че е на правилното място и правилното време, за да се справи с противника си.

Спомняте ли си г-н Мишел Платини? Впрочем той е и една от причините тази година да виждаме как Евро 2020 в този формат. Футболистът наистина остави легендарен статус, но през 1984 г. имаше не леката задача да се изправи срещу Югославия.

Проблемът на тази необятна страна е и фактът, че Югославия винаги е разполага с необятно поле от футболни таланти и на всеки по-специален турнир създаваше хибрид, който не може да бъде игнориран. Добрата новина е, че макар Франция да печели с 3-2, тази среща продължава и до днес да се смята за ничия. Добрата новина е, че Платини успя да направи един много добър хеттрик и да сложи край на сагата, поне на този етап, като след това вдигна и победоносно титлата за французите, елиминирайки Белгия като последната пречка.

Летвата е високо вдигната, следователно ще трябва да видим какво ще предложат тази година и всички останали футболисти.