66-годишен пилот пледира виновен за смъртта на футболиста Емилиано Сала, който бе погубен с малък самолет над Ламанша преди да дебютира за Кардиф Сити.

Френският футболист бе привлечен от уелския клуб с трансфер от Нант, но загина заедно с пилота Дейвид Ибътсън, след като самолетът им се разби в морето.

Виновен за голямата трагедия в крайна сметка е друг пилот - Дейвид Хендерсън, тъй като първоначално той е трябвало да придвижи 28-годишния Сала на 21 януари 2019 година.

Смъртта на Сала потопи в траур целия футболен свят, като тя се случи дни след трансфера му за 17 милиона евро.

Във финалния си доклад Бюрото за разследване на авиационни произшествия във Великобритания установи, че Ибътсън е загубил контрола върху самолета по време на маневра, която е опитал да направи на твърде висока скорост. Допълнителен фактор е било и лошото време, като при такива условия полети като този не трябва да се правят.

Освен това бе установено, че пилотът е бил изложен на твърде много въглероден оксид от двигателя на машината. Ибътсън не е имал нужния лиценз да управлява такъв самолет и да го прави през нощта.

Самият полет е трябвало да бъде извършен от Дейвид Хендерсън по поръчка на агент от Нант, който го е уредил.

Минути преди да загине, Сала е изпратил съобщение към близките си че е уплашен и че "самолетът изглежда сякаш ще падне".

Останките на футболиста бяха намерени след няколко дни търсене и бяха транспортирани в родината му Аржентина.