"Лудогорец" е шампион за седми път поред, след като ЦСКА загуби в Пловдив от "Ботев" с 1:2 и първенецът е недостижим на върха 4 кръга преди края на сезона.

Постижението е огромно, разбира се, за родните футболни разбирания. Проектът в Разград, стартирал някъде през 2010-а с отбор, кретащ в "Б" група, стигна дотук - пълен хегемон на играта у нас.

В едно нещо "Лудогорец" е световен феномен. Клубът има общо 7 сезона в елитната дивизия на българския футбол. За първи път влезе през 2011-2012 г. и стана шампион. От тогава друг тим не е взимал титлата!

Анализ на това как го правят в Разград, с какви инвестиции и какъв мениджмънт, какво е влиянието върху футбола ни като цяло... И това ще има време да се направи.

2012 г. - Току-що построената трибуна на стадиона в Разград е на път да види чудо - първата титла за града. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Но къде е "Лудогорец" със своята серия от 7 поредни титли на картата на световните рекорди по поредни шампионски купи в местните първенства?

От продължаващите в момента доминации, отговорът е - доста нагоре. БАТЕ в Беларус мачка безмилостно и е с 12 поредни титли, като гони 13-а (сезонът е още в началото си).

В Китай "Гуанджоу Евъргранде" е със 7 поредни златни отличия (и там са първи кръгове), а в Уелс тимът на ТНС взе седмата си поредна - като Разград. Същото съвсем скоро се очаква да направи в Италия "Ювентус", но има три кръга все пак...

"Селтик" също вече е със седем поред, а "Байерн" - с 6 титли на Германия, и продължават преследването на възможно по-дълга серия. В Гърция "Олимпиакос" имаше седем поредни, но сдаде титлата на АЕК.

След нея успехите идват доста често и станаха рутинни. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

В исторически план "Лудогорец" все още дори не е номер едно у нас.

ЦДНА е държал първото място от 1954-а до 1962 г. без да дава шанс на конкуренцията. Това е следващият рекорд, в който несъмнено свръхамбициозните ръководители от Разград се целят.

Но и 9 не е крайната точка на световната карта с рекордите за поредни титли. Толкова са постигали в Шотландия "Селтик" (60-те и 70-те) и "Рейнджърс" (80-те и 90-те).

Големият "Селтик" от 60-те, станал и европейски шампион. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Големият "Динамо" (Киев) на Валерий Лобановски остана сам сред неравни при разпадането на СССР и взе също 9 поредни титли на Украйна, преди да се появи "Шахтьор".

Други горди притежатели на "девет поред" са "Ал Ахли" (Египет), "Клуб Францискан" (Мартиника), "Хафиа" (Гвинея), "Сент Луис" (Сейшелски острови) и "Титикавека" (Острови Кук). Последните - в напълно неизвестна като количество и качество конкуренция, защото за тези първенства се знаят само шампионите...

"Рейнджърс" с великия голаджия Али Макойст разби конкуренцията през 80-те и 90-те. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

С 10 титли поред се гордеят МТК (Будапеща) от началото на 20-и век, "Динамо" (Тбилиси) в Грузия в на практика цялата декада на 90-те години, "Пюник" (Армения) в цялото минало десетилетие, "Шериф" (Тираспол) пак тогава, "Динамо" (Берлин) в бившата ГДР (1979-1988), както и футболните симпатяги от "Тайпауър" (Тайван) и "Наути" (Тувалу).

Серията на последните завърши преди 2 години, когато на полинезийския остров с 9-хилядно население не останаха играчи за повече от един отбор и... просто спряха първенството.

Нататък нещата стават още по-екзотични. С по 11 поредни титли се пъчат гордо "Ал Ансар" от Ливан, хърватският "Динамо" (Загреб), "Лото Х`апай" от Тонга и споменатият вече "Наути", който очевидно си командва нещата исторически на островчето Тувалу.

"Динамо" (Киев) с Шевченко и Ребров - изключителен отбор от 90-те и началото на новия век. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

БАТЕ е безпощаден със споменатите 12 титли (и серията продължава) в Беларус, а по 13 поредни триумфа имат "Ал Файсали" (Йордания) и "Розенборг", смазал норвежката конкуренция от 1992-ра до 2004 г. Именно тогава отборът бе и постоянен фактор в Шампионската лига, тъй като на стадиона му в Трондхайм бе ужасно трудно да се играе.

С по 14 поредни титли греят имената на "Сконто" (Рига) и "Линкълн" от Гибралтар. А на върха ва пирамидата, на тази алея на славата за доминанти, седи "ФК Тафеа".

Отборът от Вануату печели титлата 15 пъти поред, преди да се появи новата суперсила там - "Амикале", изтръгнал трофея през 2010-а от ръцете на хегемона. И не го пуснал до... спирането на лигата през 2015-а.

"Розенборг" - фактор в Европа, непобедим у дома. Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Такива са нещата в глобален мащаб. Доста от рекордите са на отбори от бившите Съветски републики, други - на първенствата в Шотландия и Уелс. Полинезийските екзотики са подправка.

"Лудогорец" може и тях да догони. Стига да останат конкуренти поне в България и да не се наложи да спираме първенството, както например в Тувалу.