Около 70 процента от английските фенове отказват и никога няма да простят на Диего Марадона за гола с ръка от Мондиал 1986, показва анкета на социологическата агенция Discovery Plus, проведена след смъртта на арженската легенда.

Компанията обяви резултатите, като допитването е било сред няколко хиляди души в различни области на страната.

Преди 34 години Диего елиминира Англия на четвъртфинал с два гола, като единият бе наречен Божията ръка, но всъщност си бе вкаран с човешка такава - на аржентинския номер 10.

69.76 процента от анкетираните отговорят с "не" на въпроса "Прощавате ли на Марадона, че вкара гола с ръка?".

Цели 68 процента от участниците в проучването смятат, че Диего е трябвало да бъде наказан след онци четвъртфинал срещу Англия, и да не играе нито на полуфинала с Белгия, нито на финала с ФРГ, ако Аржентина бе стигнала до него без десетката си.

От друга страна 56% от анкетираните смятат, че Марадона е вкарал най-красивото попадение в историята на футбола в същия мач - това е друг от въпросите. Става дума за втория му гол, след като дриблира от центъра срещу няколко английски играчи.

53 процента са на мнение, че Диего е най-великият играч в историята, пред Пеле, Йохан Кройф и Зинедин Зидан, които също са получили много гласове.

А 44 процента са на мнение, че в упадъка към края на кариерата на Марадона - наказанията му за допинг и употреба на кокаин, които го свалиха от върха след 1990 г., има някаква конспирация и не всичко е съвсем ясно около тези случаи.