Четвъртък, 11 октомври. На стадион "Българска армия" няма мач, но има стотици хора, които пеят и се радват, сякаш са на мач. Така беше, а за незапознат човек със сигурност е странно защо те са там и какво празнуват.

ЦСКА вече е притежател на емблемата, както и на активите и пасивите на дружеството с 31 титли и богата история, след като три години съмнения, колебания и разделение хвърляха сянка върху общността на "червените".

И не, не всичко е цветя и рози с платените 8 милиона лева, но категорично това е най-светлият ден за клуба и неговите фенове от 24 май 2016 г. Тогава бе спечелен последният трофей пред 35 000 фенове на финала срещу Монтана за Купата на България и еуфорията бе голяма.

А, вероятно, и от години по-назад във времето.

Актът на плащането на осемте милиона от фирма, зад която седят Гриша Ганчев и Юлиан Инджов, може да се тълкува по няколко начина като значение за цесекарите.

1. Автентичност

Въпросът "кой от кой ЦСКА е" вече звучи доста кухо.

Клубът играе на стадиона си, има зад гърба си феновете (в много голяма част), носи емблемата и е платил сериозна част от задълженията, трупани от обявения в несъстоятелност ЦСКА. 

2. Завръщане на много от колебаещи се

А те не бяха малко, процентно. Един сериозен контингент фенове изчака, за да види намеренията на новия собственик и най-вече - плащането на емблемата, за да приеме отново ЦСКА като своя ЦСКА. В социалните мрежи реакциите от такива хора и цели групи, са за завръщане на стадиона и подкрепа.

3. Заявка за бъдещето

Ако някой дава 8 милиона лева за активите и емблемата на един клуб, той очевидно има намерение да инвестира в него и да търси прогрес. Обнадеждаващо като заявка за това как ще се развива ЦСКА.

4. Възможности

Собственикът на ЦСКА е човек с такива, съмнения около това не е имало. До него е и Юлиан Инджов, който поема немалка част от разходите, включително и по плащането на осемте милиона.

5. Скъсване, но не и забравяне на мрачното минало на "Титан" и Томов

Вижте имената в списъка с хора, които си чакат парите от тези 8 милиона.

Задълженията са трупани в едни мрачни десетина години на прахосничество и откровено злонамерени действия, ощетявали репутацията и касата на клуба.

Най-добре е всичко това да остане в миналото с този акт и да се гледа напред, но... и не бива да се забравя. Поуките са важни.

6. ЦСКА може спокойно да гледа напред

Платените към НАП близо 5 милиона лева от тези 8 милиона са главницата от задължения, трупани с години. Едно от най-тежките обвинения към клуба бе за тях. Сега и тази тема "увисва", особено в светлината на фактите, че в момента у нас има клубове с трупащи се далеч по-сериозни дългове към НАП (Левски е с  над 10 млн., например).

7. "Зелена светлина" за базите

Очаква се договор на клуба за ползване на базите за 30 години, който вече не подлежи на съмнение с приемането на новия Закон, но и с вече утвърдената легитимност на ЦСКА.

8. Оптимизъм най-после

Това е чувство, което при цесекарите често бе непознато за последните 2 десетилетия. Сега го има, най-малкото, защото клубът им спазва поетите ангажименти - нещо, което е освежаваща новина в контекста на случвалото се в ЦСКА при собствениците от 2007-а до 2015 г.

Това са поне 8 извода и тези след 11 октомври. Останалото ще видим на трибуните на следващите мачове на ЦСКА, когато се очаква нов ентусиазъм сред феновете. Доверието и подкрепата им получиха отговор с жест, за който мнозина - включително хора, кичещи се с етикет "легенди на ЦСКА", открито се съмняваха да се случи.

Но е факт.

И в заключение - има и нещо символично в ситуацията и това къде е клубът в момента:

- 8 милиона, платени за емблема, активи и идентичност

- Фигурата на най-легендарния номер 8 в историята на ЦСКА, който също е част от ръководството в момента

- И всичко това - на старта на осмото десетилетие от съществуването на клуба.

Оптимистично.