Лео Меси е напълно шокиран от пропадналия договор с Барселона и съобщението от клуба, че се разделя с него.

Аржентинецът от сряда се е завърнал от ваканцията си и е бил готов да подпише в петък на обяд договора, който е уговорен между неговите представители и каталунския гранд. Срещата дори е била насрочена за днес в 12 ч в конкретен хотел в Барселона, като след това се чакаше официалното съобщение, снимки и т.н. детайли около поредното преподписване на играча.

Той е свободен агент от 1 юли, след като предишният му контракт с Барса изтече, но новият е бил формалност, твърди в. "Мундо депортиво".

В сряда обаче са се появили първите пробойни при преговорите, когато ръководители на клуба са уведомили бащата на Лео - Хорхе Меси, че не намират начин, по който да изпълнят договора и да спазят правилата на Финансовия феърплей. И този на Испанската лига, и на УЕФА.

Заплатата на Лео се очаква да е около 50 милиона евро на сезон, но с бонусите сумата се удвоява. Барса е в изключително сложна финансова ситуация, а и е с натоварен от много скъпоплатени играчи бюджет, което прави казусът нерешим.

Просто не може да бъде вписан такъв едър договор в ограниченията на Ла Лига за заплащане на играчите в един клуб. Барса е отвъд "тавана" и сега, и тепърва трябва да редуцира разходите си, като продава играчи.

Съобщението в четвъртък също е обидило и изненадало Меси - клубът написа стотина думи, 5 изречения... Сякаш става дума за рутинна новина, а не за някой, който е дал 20 години от живота си на Барселона и превърнал клуба в гигант с влиянието си.

Има и втори план, твърди журналистът Гилем Балаге, който е близък и до клуба, а особено до семейство Меси. Той написа днес в колонка за английската медия BBC, че Барселона не бърза с договора по друга причина.

Снимка: Getty Images

Клубът ще получи необходимите средства от новия контракт на Лигата с инвестиционния фонд CVC, по който на каталунците се полагат около 200 милиона евро за първите три сезона. Достатъчно пари, за да се обезпечи заплащането на Меси. Но ако се включи в това споразумение с Лигата сега, Барса вече губи всякаква възможност в следващите поне 5 години да участва в евентуалната бленувана нова Суперлига. А президентът Жоан Лапорта не се е отказал от идеята за нея.

И още нещо - съобщението на Барса от четвъртък не означава на сто процента, че Лео си отива. Меси няма да бърза да подпише никъде, а и има само 2 клуба в Европа, които могат да си го позволят - Манчестър Сити и ПСЖ.

Извън континента изборът му се свежда до това да подпише с отбора на сърцето и родния му град - Нюелс олд Бойс, но далеч от финансовите условия в Европа и само по сантиментални причини. Легендата ще изчака, защото след седмица положението в Барса може да се промени и договорът да стане факт.

Според Балаге Лео е изявил готовност да намали условията си, за да остане в единствения отбор, за който някога е играл на клубно ниво.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos