Вече бившият собственик на Челси Роман Абрамович все още не е подписал нужния документ, за да потеглят към Украйна повече от 2 милиарда пауда от продажбата на клуба. Някогашният губернатор на Чукотка бе заявил намерението си да дари въпросната сума от сделката с американския бизнесмен Тод Бьоли на хората в нужда в следствие на войната, която Русия и Владимир Путин започнаха с инвазията в Украйна.

Руският милиардер обаче така и не дава разрешението към момента, съобщават английските медии и добавят, че всъщност той има желание част от сумата да отиде в помощ и на пострадали от войната руснаци.

А предвид санкциите от страна на Европейската комисия и британското правителство спрямо Русия, подобен ход изглежда немислим към днешна дата.

И така сумата от близо 2.5 милиарда евро остава замразена в сметката на британска банка, принадлежаща на контролираната от Абрамович компания "Фордстам". За да има каквото и да е движение на пари, трябва да бъде дадено разрешение от страна на британското министерство на външните работи.

Това обаче може да се случи единствено при потвърждение, че сумата ще отиде в полза на хуманитарни каузи, свързани с Украйна.

56-годишният Абрамович бе считан за един от приближените до руския президент Владимир Путин олигарси. Той закупи Челси през 2003 година, а след близо две десетилетия начело на клуба го продаде на Бьоли през пролетта на миналата година.