Дербито на третия кръг в Италия пропадна, след като само играчите на Ювентус излязоха да пробват под дъжда терена на стадиона им в Торино. Гостуващите футболисти на Наполи ги нямаше.

Мачът трябваше да е украшението на кръга в неделната вечер, но още от събота се заговори, че неаполитанците няма да пътуват.

Причината не е тяхното нежелание за това. След декларирани два положителни случая от тестовете в отбора за коронавирус, здравните власти в града забраниха на делегацията - играчи, треньори и персонал, да пътува извън Неапол.

Така нямаше как те да хванат самолета за Торино и от клуба предупредиха за това с писмо в неделя сутринта до Футболната лига.

В него президентът Аурелио де Лаурентис пише, че "моли Лигата да се съобрази с факта, че отборът няма как да пътува".

Правилата на футболния протокол на Италия за пандемичната обстановка обаче гласят, че ако един отбор има 13 професионални футболисти с негативни тестове, трябва да продължи да тренира и играе мачове.

Наполи не е спрял заниманията, но не е било възможно да тръгне за мача, след като забраната на здравните власти очевидно се простира над правилата на футболните такива.

В Юве са бесни, а техният бос Андреа Аниели, който е и шеф на Лигата, обяви:

"Спортните правила са ясни и ако един отбор не се появи за мач, санкциите са задължителни. В понеделник очакваме решение, но за имиджа на футбола в Италия това е огромно петно."

Според регламента, изготвен за рестарта на играта в страната насред пандемията, неявяването на Наполи ще означава служебно 3:0 за Юве, плюс евентуално отнемане на точки от актива на гостите.

Те заплашиха, че ще стигнат до граждански съд в Италия и Европа, тъй като не са имали никакъв избор да отидат да играят.

Ситуацията определено е абсурдна, но явно в тази настояща реалност не само във футбола, нищо вече не бива да ни изненадва...