Замбийският полузащитник на Брайтън Енок Муепу прекратява професионалната си кариера на едва 24-годишна възраст. Бившият футболист на РБ (Залцбург) се е почувствал зле по време на последната пауза за мачовете на националните отбори, след което се е подложил на серия изследвания, а те са показали, че страда от рядък сърдечен проблем.

"Едно момче от малко място в Замбия, наречено Чамбиши, има да сподели нещо. То преследваше мечтата си да играе футбол на най-високо ниво и по Божията воля я изживя, стигайки до Премиър лийг. Някои мечти обаче приключват, така че с тъга ви казвам, че трябва да окача бутонките заради лекарска препоръка, която получих", гласи официалното съобщение от страна на Муепу.

"Това обаче не е краят за мен във футбола. Смятам да остана близо до спорта. Искам да използвам момента, за да благодря на всички, които са ме подкрепяли в това пътешествие", добави още той, изразявайки благодарност към семейството си, агентите си, федерацията на Замбия и всичките си досегашни клубове, съотборници и треньори, но най-вече тези в Брайтън.

Муепу е играл за два отбора в родната си Замбия, а през 2017 година преминава в австрийския РБ (Залцбург), където изкарва три сезона и половина. Миналото лято бе закупен от Брайтън.

За националния отбор на Замбия има 23 мача и 6 гола в периода между 2017 и 2022 година.