Алън Пардю даде голямо интервю за английския вестник "Сън", в което говори за България, за футбола тук, целите на ЦСКА и разликата в това, което предлага великата игра на Острова и по нашите географски ширини. Бившият мениджър на отбори като Нюкасъл и Кристъл Палас сега е директор в софийския клуб и очевидно се наслаждава на ролята си.

Ето избрано от интервюто пред английската медия:

"Винаги като играч и мениджър досега съм се борил срещу някого, а често и срещу всички. Сега за мен е удоволствие, че се боря ЗА нещо. И то, за нещо значимо, защото клубът има амбиции.

Изоставаме на три точки зад Лудогорец. Ние сме загубили един мач цял сезон, те загубиха два. Битката е между сходни като класа отбори.

Тук е различно всичко, културата на футбола е друга. Бюджетите - несравними, естествено. Не е като в Англия, където има по осем специалисти само по медицина около отборите, няма паркинги с луксозни автомобили пред тренировъчните игрища.

Но това не е проблем, защото хората се раздават. Това, което получаваме и успяваме да изстискаме от играчите за парите, които получават, е много повече от това, което футболистите дават във Висшата лига.

Съставът е смесица от български играчи и такива от Южна Америка, които не са успяли да пробият във Висшата лига или някое от петте водещи европейски първенства. Доста космополитен отбор, но хората се разбират.

Договорът ми е за 2 години тук, като ръководството знае, че ако излезе нещо интересно, мога да си тръгна. Но знаете ли? Тук ми харесва! Засега се чувствам отлично в България, освежен съм и зареден за футбол. Храната е супер, хората са отзивчиви и се държат добре.

Освен това нивото никак не е лошо, технически играчите и мачовете са добри. Съдиите оставят играта да върви, пускат се доста здрави единоборства. Няма ВАР, това е супер! Харесва ми!

Собственикът иска да построи нов стадион и аз мога да помогна по тази част. Имам опита от нашите планове в Кристъл Палас с боса Стийв Париш. Имаме разговори по тази тема.

Има и неща, които те карат да се замислиш и да повдигнеш вежди... Например - собственикът на Лудогорец е и притежател на телевизионните права. Странно е, но е така.

Все още не съм виждал стадиона пълен с фенове, но знам, че са много запалени. Надявам се и това да се случи скоро.

Тренировъчната ни база е извън града, с бунгала и отделена от околния свят. Можем да не се съобразяваме с никого за тренировъчния си режим. Базата е на ниво Чемпиъншип, бих казал, ако трябва да сравнявам с Англия.

Но като равнище на отбора, убеден съм, че ЦСКА може да се изправи успешно срещу тимове като Бърнли или например Лийдс от Висшата лига. Ако играем добре, можем да сме равностойни на някои от тях.

Има и други спортисти в базата, например клуб по борба и трябва да призная, че тези момчета са впечатляващи и доста плашещи с мускулите си. Треньорът Бруно Акрапович също не е някой, с който бих искал да имам физически конфликт."