Популярният английски треньор Алън Пардю вече няколко месеца заема поста технически директор в родния гранд ЦСКА.

Той пристигна на поста края на ноември, но освен някой телевизионен кадър от това как наблюдава мачове на "червените", феновете не успяваха да чуят нищо от него.

Той наруши мълчанието си с интервю пред клубния сайт на ЦСКА, като разкри, че е в България само с една единствена цел, а тя е да бъде шампион.

Британецът внесе и повече яснота около точните си функции на "Армията". Те са по-скоро в даването на съвети и препоръки на база на богатия му опит във Висшата лига.

"Тук съм само и единствено, за да бъда шампион. Нищо друго не ме устройва. Да си втори не значи нищо за мен. Със сигурност целта за следващата година е една - да спечелим титлата. Задължително е - започна Пардю. - Избрах ЦСКА поради две основни причини. Първата е, че исках да придобия повече опит в Европа. Нещо, което пробвах преди това в Нидерландия и ми хареса.

Другата причина е, че тук имам шанс да спечеля титлата. ЦСКА е голям клуб, дори малко по-голям отколкото очаквах. А феновете изискват от нас само едно - да спечелим лигата.

Имам добри отношения с Дани Ганчев, като той е човекът, убедил ме да дойда в клуба.

Основната ми роля накратко е да опитам да повиша нивото. Когато не съм треньор не мога да определям тактиката и състава си. Това е ролята на теньора, в случая Любо Пенев.

Но мога да давам мнението си след мач. Мога да предлагам на ръководството и на треньора малки съвети, които да ни помогнат в развитието. Разбира се, върху мен няма напрежение от гледна точка на резултати. Аз съм встрани от това. Напрежението е върху треньора. Така че по някакъв начин аз имам много опит, а в същото време напрежението не замъглява погледа ми. А от опита ми като треньор знам, че именно този проблем може да попречи на правилните решения за клуба. Аз съм имунизиран от това. Мога да направя ясно преценка къде се намира клубът, как се развиват играчите.

Инфраструктурата е нещо, което клубът трябва задължително да подобри. Знам обаче, че ситуацията около разрешението за нов стадион е политически процес. В същото време тренировъчната база е добра, дори бях впечатлен от нея.

Трябва да развием и академията си. Да разширим кръгозора си. Прави ми впечатление, че тук футболът е много напрегнат. Има напрежение в мачовете, сред фенове, сред съдии, сред юноши, Трябва всичко да бъде една идея по-спокойно и да има повече удоволствие от футбола.

Трансферната политика е ясна. Силната дума е на собственика, което е нормално, защото от него идват финансите. Все пак ЦСКА трябва да има ясна идея за бъдещето си в дългосрочен план, което означава финансова стабилност.

Имаше момент на напрежение, когато се разделихме с няколко добри играчи, какъвто бе Али Соу. Там нямахме особен избор, просто сделката трябваше да се осъществи.

Случаят с Антов бе странен, защото искаш да задържиш най-добрия си млад играч, но пък не можеш да го лишиш от шанса да отиде в Италия на тази възраст. България е е върхът на пирамидата, не можеш да спреш играч от Серия "А". Бях разочарован, че си тръгва, но това бе правилното решение.

Когато погледна състава виждам няколко страхотни индивидуалности. Има лидери в този състав, това са хора като Жеферсон, Амос Юга, Тиаго. Но най-впечатлен съм от Юрген Матей. Качествата му като лидер на терена са невероятни.

Любо Пенев пристигна в много тежък период откъм мачове, имахме полуфинали срещу Лудогорец. Той успя да вдигне отбора, сменихме и стила, който според мен подхожда повече на играчите.

Изиграхме няколко страхотни мача, той познава клуба, а и е човек с опит и страхотна футболна кариера.

Ако завършим втори и спечелим Купата, може да броим сезона като успешен, но през следващия сезон целтра трябва да е титлата.

Виждал съм клипове от нашите фенове, а всичко това изглежда лудо в добрия смисъл на думата. Надявам се съвсем скоро да видим стадиона пълен с нашите фенове."