Възрастта в моторните спортове не е от ключово значение, заяви двукратният шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо, след като подписа договор с Рено и си осигури стартове в най-престижната автомобилна надпревара на 40 и дори повече години. Испанецът навършва 39 този месец и през 2021 ще кара отново за отбора, с който спечели титлите през 2005 и 2006.

"Във Формула 1 е важен само хронометърът, не възрастта. Никога не съм бил класиран в определено състезание по паспорт, рождена дата или възраст. Винаги всичко е зависело от хронометъра", заяви той, след като подписа договора с Рено.

Когато се завърне догодина в шампионата, Алонсо ще бъде най-възрастният пилот, ако Кими Райконен, който вече е на 40 и е в Алфа Ромео, реши да прекрати кариерата си. И докато пилоти на тази възраст бяха срещани често преди десетилетия, сега повечето отбори залагат на младежите. Ландо Норис от Макларън, който бе трети в Австрия миналия уикенд, е бил само на една година, когато Алонсо караше за Минарди през 2001. Съотборникът на испанеца Естебан Окон пък е на 23 и каза преди седмица, че успехите на Алонсо са го влюбили във Формула 1.

Директорът на отбора Сирил Абитебул призна, че някои ще поставят възрастта на Алонсо под въпрос, когато всички търсят млади таланти.

"Очаквам хората да казват, че решението ни е продиктувано от липса на интерес или лоялност към нашия проект. Но то не е. Ние сме напълно сериозни към нашата собствена академия, но пандемията не ни осигури възможност да изследваме развитието на младите ни пилоти. Сигурен съм, че Фернандо и Естебан ще ни помогнат и за това", каза той.