Сезонът в родната Първа лига започва след по-малко от седмица.

По традиция стартът крие доста неизвестни. Естествено, почти всички погледи са насочени към основните три тима - Лудогорец, ЦСКА и Левски, които се впускат в битка за титлата.

Интерес обаче предизвикват и новаците, особено, ако са абсолютни дебютанти в елитната ни дивизия, какъвто е случаят през този сезон.

Това са Царско село и Арда (Кърджали), които ще се изправят един срещу друг още във втория кръг, като очакванията на домакините са двубоят да е на кокетния нов стадион край столичното Околовръстно шосе.

Безспорно възходът на Царско село предизвиква огромен интерес. Клуб, който до 2015-а нямаше мъжки тим, а днес се готви за мачове сред най-добрите. Дебютът в елита ще бъде с гостуване на шампиона Лудогорец в събота.

Клубът не представлява конкретно населено място или регион. Също така не носи име на географски обект или национален герой, а на СПА комплекс. Тези характеристики го отличават от останалите ни тимове.

Снимка: Павлин Даскалов

Първоначално комлексът развива само детско-юношески футбол, но с времето идва нуждата от мъжки отбор, където тези деца да се реализират. Това призна пред Dir.bg изпълнителният директор на клуба Иво Андреевски.

Той за разказа за инфраструктурата на комлекса и всички подобрения, които се правят за футболния клуб.

Снимка: Павлин Даскалов

Андреевски посочи Царско село като клуб за пример, при това основателно поне в някои отношения. Не са много тимовете у нас, където първо се залага на инфраструктурата. Обикновено на преден план е спортно-техническият успех, което в повечето случаи се оказва грешна стратегия.

Царско село вече е готов със своя стадион, който да приема мачовете на тима. Малък и кокетен, абсолютно отговарящ на нуждите на клуба, разположен в полите на Витоша.

Той се сдоби и с осветление, което бе тествано преди дни в контролата срещу пловдивския Ботев.

Освен главния терен, Царско село изгражда тренировъчни игрища, които да задоволяват нуждите не само на първия тим, а и на стотиците деца от 11 възрасти, които тренират в клуба.

Комплексът има и функционална зала с размерите на стандартен футболен терен, където спокойно може да се тренира при лоши метеорологични условия.

Снимка: tsarskoselo-bg.com

Естествено, всички в клуба имат нужните им условия за възстановяване, както и чудесно оборудван фитнес, а Царско село е популярна дестинация и за други отбори, гостуващи или подготвящи се в столицата.

Всъщност, преди изграждането на националната база в Бояна, Царско село се използваше като място за лагери, и от националния тим.

Инфраструктурно, клубът Царско село определено е стигнал ниво за елита ни, като не са много тимовете у нас с подобна база.

Остава воденият от Никола Спасов състав да оправдае очакванията и на терена. Селекцията бе ударна, като бяха привлечени четирима бразилци, единият от които е с мачове и в елита на страната. Съвсем нелошо за новак.

А за амбициите на проекта, директорът Иво Андреевски сподели:

"Царско село няма да е метеор като други, които само преминават през елита. С правилна работа ние ще се утвърдим сред най-добрите.

На война не се тръгва с мисъл само да оцелееш...

Постепенно ще налагаме и нашите момчета, а един ден знае ли човек, може да създадем новия Стоичков".

Кадри от базата и какво още сподели Иво Андреевски, може да видите в нашето видео:

Снимка: Павлин Даскалов

Снимка: Павлин Даскалов

Снимка: Павлин Даскалов