Манчестър Сити вече е най-скъпият футболен клуб в света, след като бе оценен на 4,54 милиарда евро. Пазарната стойност на ръководения с парите на кралското семейство от Абу Даби клуб се покачи неимоверно след обявяването на сделка с американски инвестиционен фонд.

В сряда сутринта компанията Silver Lake от Калифорния разкри, че е закупила 10 процента от акциите на Манчестър Сити за сумата от 454 милиона евро.

Тя притежава дялове в огромни и много печеливши корпорации като Alibaba, Dell, IMG Worldwide, Madison Square Garden, Skype и UFC. Решението е взето, след като преди 18 месеца китайският консорциум China Media Capital взе близо 12 процента от стойността на Сити и се оказа, че вече е на огромна печалба.

Но сделката има друг ефект - тя автоматично прави цената на клуба 4,54 милиона евро, а с това той минава над Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед, които водиха до днес като най-скъпи футболни марки.

Сити извърши огромния скок в статута и стойността си само за 11 години, след като до идването на шейховете от Абу Даби през 2008 г. бе един от многото английски отбори с богата история и сравнително средняшко настояще. А няколко сезона по-рано бе стигнал и до втора, че и трета дивизия на английския футбол.

В изявление след сделката, президентът на клуба Калдун ал Мубарак заяви, че влизането на Silver Lake ще означава още по-сериозна стъпка в посока глобалното израстване на марката Манчестър Сити. Както и, естествено, още повече свежи пари за инвестиране в първия отбор и академията на клуба.

С други думи - харчовете не само няма да станат по-скромни, а се очаква и да се увеличат.

За споменатия период от 11 години, "гражданите" спечелиха 4 титли на Англия, както и 9 други купи - общо 13 трофея.

За сравнение, през всичките 128 години от съществуването си преди идването на шейховете (създаден е през 1880 г.), Сити имаше общо 12 спечелени приза.