Андрей Аспарухов, син на великия Георги Аспарухов-Гунди, се прибра в България от страната, в която живее - САЩ, за планирания мач в памет на легендата. Двубоят трябваше да е на 11 август, а съперник на "Левски" в него - първо "Бока Хуниорс", а после - "Милан", като и двата варианта пропаднаха.

Аспарухов-младши говори в актуално студио "Дерби" по тази тема и други, разбира се, основно около любимия му "син" клуб.

Ето избрано от думите на Андрей Аспарухов:

"В случая не аз съм важен, а това, че за втори път се отложи нещо, което не само ние чакахме с нетърпение.

Благодаря на всички фенове и фенклубове, които почетоха паметта на баща ми. Този мач се очакваше да е кулминацията, но не стана. Това щеше да е подарък не само за феновете на "Левски", а за всички в България. Името на баща ми се свързва не само с един клуб, а с футбола у нас.

Гледам всеки мач на отбора. Не съм достатъчно компетентен да давам акъл на ръководството, явно е, че има някакви проблеми. Трябва някои наистина да разбере какво значи отбор като "Левски" и да го приеме съвсем насериозно. Да знаеш, че влизаш в една религия, в клуб, който е от най-старите, най-големите и най-обичаните. По мое време беше най-популярният, днес не знам как са нещата.

Провалът на този мач, за който си дойдохме, също потвърждава тезата ми. Трябваше да са по-настоятелни. Такива неща един голям клуб не може да си позволи. Организацията, която промотира мача - също.

Не бих си представил, че "Аякс" прави мач в памет на Кройф, след три седмици хората ще разберат, че "Фейенорд" или "Манчестър Юнайтед" няма да дойдат.

Това е начинът, по който "Левски" функционира. За мен - неправилно.

Не ми харесва как се развива и футболът в България. Четох интервю на испанския селекционер Луис Енрике, който трябва да избира между 78 футболисти за състава си. Моят приятел Петър Хубчев от пет човека трябва да избере 20...

Нашето ниво е много ниско. Националите ни, моите уважения, но играят в Русия, Полша и Турция. А след промените от 1989-а излизаха в "Барселона", "Валенсия", "Спортинг", "Порто" и "Байерн". Както в момента го правят хървати.

Светлината в тунела? Има я, ще се реши проблемът в момента, в който оправят базите. Не само за "Левски" е така, но и за ЦСКА, "Славия", "Ботев"... И да се искат пари от родителите, те трябва да знаят къде отиват. Трябва да разберем, че днес всичко струва пари, включително във футбола."