Дузпите във футбола винаги носят по-специална емоция. Особено когато става дума за мачове на директна елиминация. И още повече, когато говорим за подобен двубой от най-голямата сцена на спорта - световното първенство.

Женските националки на Англия елиминираха Нигерия на Мондиал 2023 именно след изпълнение на дузпи, а победната такава бе отбелязана от Клоуи Кели, която отчая африканската вратарка с убийствено точен и силен изстрел за крайния резултат 4:2 и така класира "лъвиците" за четвъртфиналите на турнира.

25-годишната англичанка играе като нападател, а на клубно ниво от няколко години е част от Манчестър Сити.

И уверено заявява, че за нея дузпите са "гарантирани голове". Като го показа нагледно срещу Нигерия, гарантирайки продължаването напред за своя национален отбор. С абсолютно бомбен удар от бялата точка, който се оказа, че е летял към нигерийската мрежа с фрапираща скорост - 110.79 километра в час!

По-бързо от позволената скорост за движение в редица места по света и... По-бързо от който и да е изстрел на нейните мъже-колеги от Премиър лийг през миналия сезон. Новото първенство в Англия започва днес, но през миналата година единственият, който се доближи до Кели, бе Саид Бенрама от Уест Хем със 107.2 километра в час през месец ноември.

"Когато се засилвах единствено си мислех, че ще вкарам. Това е моят подход в дузпите. Уверена съм. А когато си спечелил психологическата битка, това винаги е от огромна важност", заявява Кели.

Уили Кърк, който бе треньор на Клоуи в Евертън я описва като "огън и лед в едно" и добавя, че когато става дума за дузпа под напрежение, не искате някой различен от Кели зад топката, защото има "лед във вените".

Oсвен като отличен голмайстор, Кели се прояви и като достоен човек след победата над нигерийките. Тя отиде да утеши противниковата вратарка, която трудно сдържа сълзите си след последния удар. Англичанката с жест изгони камерите, които се бяха насочили към Чиамака Ннадози.