Англия е на път да даде пример като родина на футбола, как ще се действа за запазването на играта в месеците на пандемия.

В сряда у нас ЦСКА стана първият клуб, който официално поиска компенсации за това, че мачове няма, а с това няма и приходи. И както в декларацията на клуба се говори за загуби, породени от липсата на продажби на билети и спонсори, в цяла Европа клубове са застрашени от фалит по същите причини.

Английската Футболна асоциация обяви, че днес и утре ще се заеме с разглеждането на възможностите да предотврати това.

Засега е ясно, че 17 милиона лири ще се отпуснат чрез фонд на клубовете от Националните лиги - полупрофесионалните и аматьорски дивизии под четирите, които са най-високо в пирамидата на играта.

Но това няма да е достатъчно, а и тимовете от Лига 2, Лига 1 и Чемпиъншип, извън финансовото спокойствие на Висшата лига, също вече обявиха, че трудно ще издържат.

Футболната асоциация и Футболната лига ще намерят начин да балансира ситуацията. Вече се говори за заеми, които Висшата лига да отпуска на конкретни клубове, с голям срок за изплащане и на практика безлихвени.

Това е начинът мастодонтът във футбола в страната, която го е измислила, да спаси корените на играта - тимовете, които са основата на пирамидата.

Няколко клуба вече декларираха, че ако няма футбол в следващите месец или два, на практика ще се принудят да освободят по-голямата част от служителите си, защото няма да имат приходи, с които да изплащат заплати.

Да не говорим за футболистите, които за момента не предявяват претенции в очакване мачовете да бъдат подновени. Но ако това не стане до юни, казусът става по-сложен, а на мнозина контрактите изтичат. И те остават практически без работа. Ситуацията в този си вид не предполага някой да бърза да подновява контракти или да предлага такива на играчи, пък били те и свободни след 30 юни...