Все повечето заразени играчи в английската Висша лига повишиха вероятността за временно спиране на мачовете.

Това принуди Висшата лига да търси различни методи за ускоряване на ваксинацията сред играчите, като един от тях е следване на немския модел, наложен от Байерн (Мюнхен).

Клубовете вече проучават дали имат законово право да намалят възнагражденията на неваксинираните играчи, които по една или друга причина може да се наложи да пропуснат тренировка или мач в в бъдеще.

По абсолютно същия начин в Германия спряха заплатите на неваксинираните си играчи, а голяма част от тях в крайна сметка решиха да се ваксинират.

Изданието "Daily Mail" пък предложи доста радикални мерки. Според тях трябва да бъде забранено на всеки неваксиниран футболист да играе, както на неваксинираните граждани е забранено да се възползват от някои услуги в ежедневието.

Основният противник на подобно решение ще е социацията на професионалните футболисти, която държи на позицията си, че ваксинирането трябва да е въпрос на личен избор и никой играч не бива да е задължен да го прави.

Както навсякъде по света, мненията по върпоса са противоречиви, но дори някои треньори намекнаха, че предпочитат играчите им да се ваксинират, за да няма риск от пропускане на мачове при по-сериозни санкции.

Заради все повечето случаи на заразени на Острова, може да има локдаун за неваксинирани, което ще означава и недопускането на такива футболисти до тренировка.