Английската Футболна асоциация и британската полиция написаха писмо до УЕФА и пожелаха да бъде променен часът на петъчното гостуване на "трите лъва" в Прага.

Мачът е от групата в квалификациите за Евро 2020, в която е и България. Три дни по-късно, в понеделник (14 октомври), Англия гостува в София. И двете пътувания на британски фенове притесниха футболните и полицейски органи в Лондон.

Желанието на Асоциацията бе мачът с Чехия да е в по-ранен час, тъй като около 3500 фенове на гостите са закупили билети, а поне още толкова се очакват без да имат такива.

"Прага е страхотно атрактивен град за английските фенове - пише в писмото си Марк Робъртс, шеф на департамента за футболни запалянковци в полицията на Великобритания. - И се опасяваме, че с падането на нощта преди и около двубоя, вероятността от инциденти ще се засили."

УЕФА отхвърли предложението и мачът остава в 21,45 ч българско време, както бе по програма. В същия час нашият отбор гостува в Черна гора за друг двубой от същата група.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/16409978/0131/bg

За мача си в България, английските фенове са купили 3130 билета.

Но по данни от Лондон, очаква се поне още 400 британци да пътуват без пропуски. Притесненията са, че и в София може да има проблеми с агитката на гостите, която често през годините е създавала големи проблеми при визити из континента.

Двубоят отново е в късен час - 21,45 ч, но това е неизбежно заради работния ден, в който се пада. УЕФА изрично държи в делничните дни двубоите да са късни.

Засега няма информация българската полиция да е организирала фензона за основната част от англичаните в столицата. Такава се очаква да има около Националния стадион, край Паметника на Съветската армия или в района на "Орлов мост". Така бе преди 8 години, когато пак около 3000 англичани дойдоха за мача срещу България (0:3) в европейска квалификация. Тогава големи инциденти нямаше.

В немалка степен някакво напрежение се появи и заради изказвания на Гарет Саутгейт, селекционерът на англичаните.

Той предварително загатна, че не изключва инциденти на расистка основа в София. Такива имаше от трибуните по време на двубоя през 2011-а, но надеждите са, че този път и в стадиона, и извън него, нещата ще минат без проблеми.

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/61380/0731/bg