Висшата лига на Англия въвежда от полунощ на вторник срещу сряда нови мерки срещу пандемията, след като случаите на положителни тестове се увеличиха в последната седмица.

Някои характеристики на новия пакет мерки напомнят дори за ситуацията от 2020-а, когато първенството на Англия бе рестартирано без публика, с неконтактни тренировки на отборите и при пълен контрол на базите им.

Сега бързи тестове ще се правят всеки ден при появата на играч, треньор, член на клуба или служител в тренировъчния комплекс. По три пъти на седмица ще се извършват PCR тестове.

Пътуванията за мачове, както и медийните изяви на мениджърите, минават отново в Код 2, което е положението от миналия сезон. Строг контрол, недопускане на хора около автобусите, онлайн пресконференции.

Същевременно и за публиката от утре влиза в сила нов режим на пропускане до трибуните. Там ще влизат само хора с доказана двойна доза ваксинация или негативен тест, направен в денонощието преди мача.

Някои от клубовете дори въвеждат задължително носене на маски вътре в стадионите - Тотнъм, Брайтън, Уулвърхемптън са сред тях.

"Не можем да задължим никого да се ваксинира, това е личен избор - коментира треньорът на Бърнли Шон Дайш. - Аз лично си сложих и трите дози, защото смятам, че това е правилно. Но не мога да проповядвам на играчите ми да го правят."

В същото време Пеп Гуардиола, мениджър на Манчестър Сити, бе по-директен в призива си:

"Ваксинирайте се. Сложете си и бустерна доза, защото само така можем да се справим със ситуацията. Говорим всеки ден с играчите и от първия отбор, и от академията - да бъдат внимателни, да носят маски, да спазват социално дистанциране. Но това са млади хора, а това е голям град. Знаем, че е трудно."