Рахийм Стърлинг отново предизвика вълна от коментари и немалко сарказъм с мнението си, изразено в предаването Newsnight на BBC. Оказа се, че английската звезда на Манчестър Сити се страхува не от пандемията с Covid-19, а от расизма, който нарече "единствената зараза, с която се борим в момента".

Интересно, но точно преди месец, на 7 май, Стърлинг поведе бунт на играчите от Висшата лига срещу подновяването на сезона, наричайки пандемията "пряка заплаха за живота и здравето на семействата ни".

Той призоваваше да не се връщат отборите към тренировки, защото единственият изход е пълно социално дистанциране. Бунтът му бе последван от още 5-6 футболисти, които изразиха подобно мнение. Те не желаеха да тренират заедно със съотборниците си, страхувайки се от вируса.

В интервюто в неделя вечер обаче, Стърлинг подкрепи безусловно протестите из Англия на движението Black Lives Matter.

А в разговора, съвсем логично бе запитан два пъти дали не го притеснява фактът, че те нарушават мерките от правителството за същото това дистанциране и струпвания на хора. Правилата във Великобритания са, че не бива да има големи струпвания, хора на под 2 м разстояние и т.н.

"Това е единствената пандемия, с която се борим сега", категоричен бе Стърлинг, явно забравяйки собствените си страхове да иде да тренира с още 20-ина съиграчи на огромната база на Сити. И то при условие, че получава седмична заплата от 330 000 лири за това.

Не е учудващо обаче, че Рахийм има ясна позиция за расизма, след като на два пъти в последните два сезона бе обиждан от трибуните на стадиони в Англия за цвета на кожата му.

"Хората не могат да търпят повече - гневеше се крилото на Сити в интервюто. - Цяла една общност не може да търпи повече. Това продължава вече стотици години, време е за промяна!

Това е ключовата дума - "промяна". Аз ще продължа да се боря за това в моята сфера да показвам на хората, че трябва всеки да получава равен шанс. Надявам се във футбола това да бъде така."