Правителството на Великобритания започва от сряда преговори с клубовете и ръководители на Висшата лига и Футболната лига на Англия, за да се изработи план за връщане на феновете по стадионите.

От юни, когато сезонът в двете елитни дивизии бе рестартиран, мачовете са без публика. Клубовете обаче днес излязоха с общ призиви въпросът да бъде разрешен възможно най-бързо, защото голяма част са изправени пред почти нерешими финансови проблеми.

Някои директно предупреждават, че ако до три месеца (края на 2020-а) не бъдат върнати феновете по трибуните, ги застрашава фалит.

Според Висшата лига, която подкрепи всички 92 професионални отбора в искането им, на месец общите загуби се изчисляват на близо 100 милиона английски лири.

Най-много губят, естествено, най-големите клубове - Манчестър Юнайтед печели около 3 млн. лири от всеки "мачдей" - домакински двубой (билети, маркетинг, кетъринг, феншопове и други услуги). Ливърпул, Арсенал, Челси, Тотнъм и Сити не са далеч от такива стойности. Но това са и най-мощните финансови клубове, които губят много пари от празните стадиони, но ще оцелеят.

Тези от долните две дивизии - Лига 1 и Лига 2, а дори и от финансово по-стабилната Чемпиъншип, изнемогват без ежеседмичните средства от феновете, които са и най-голямо приходно перо в бюджета.

Очаква се решението да е за частично завръщане на зрители от 1 октомври, а в месеците ноември и декември постепенно да се постъпи към цялостно такова.

Английските клубове се надяват от януари да играят отново пред пълни трибуни, стига ситуацията с пандемията да позволи.