Второто ниво на английския футбол - Чемпиъншип, ще предложи невиждан маратон при рестарта на първенството след паузата заради пандемията. В неделя вечер заседание на 24-те клуба, проведено онлайн, стигна до дата 20 юни за подновяване на сезона.

В Чемпиъншип битката е свирепа за директна промоция във Висшата лига, за място в допълнителните плейофи по пътя към елита, както и за оцеляване.

Остават девет пълни кръга с по 12 двубоя (108 мача), след това ще има плейофни полуфинали на разменено гостуване и финал, който да определи третия нов член на Висшата лига.

Това са 113 срещи, които трябва да се изиграят между 20 юни и 30 юли, когато е планиран финалът.

Така деветте кръга от сезона ще бъдат наместени в пет седмици - на практика мачове ще има през три дни.

На пръв поглед нищо необичайно за Чемпиъншип, известен като вероятно най-трудното и оспорвано първенство на континента, където обикновено десетина отбора претендират за място в елита. Но ритъмът ще е съвсем друго предизвикателство заради паузата от над 3 месеца, която отборите ще имат между последните си мачове и рестарта.

Ситуацията категорично е напълно нова.

Лидер в момента е Лийдс, славният клуб, който изпадна преди 16 години от Висшата лига и така и не успява да се върне там.

Всеки тим до 13-о място има реални надежди за промоция, след като разликата между последния в плейофната зона Престън (56 т.) и 13-ия Куинс Парк Рейнджърс (50) е пренебрежимо малка за 9 оставащи пълни кръга.